Nieuws

13 december 2017

EEN TESTAMENT LATEN MAKEN, IS DAT WEL NODIG?

Wie zijn je erfgenamen als je geen testament hebt?
Als je geen testament hebt, bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Meestal je echtgenoot en je kinderen. Een partner met wie je samenwoont erft niet automatisch. Heb je geen echtgenoot of kinderen, dan erven je ouders, je broers en zussen. Als één van deze erfgenamen eerder dan jij overlijdt, krijgen de kinderen van de betreffende erfgenaam zijn of haar deel.

 

Wat krijgen mijn erfgenamen?
Je erfgenamen krijgen je erfenis. En deze bestaat uit al je bezittingen én je schulden op het moment dat je overlijdt. Je erfenis kan ook een uitkering uit een verzekering zijn of een overlijdensuitkering van je werkgever. Daarnaast heb je een ‘online erfenis’. Denk hierbij aan je profielen op sociale media en gegevens die je op internet bewaart.

 

Wat moet er geregeld worden na mijn overlijden?
Na je overlijden moet er heel wat worden geregeld. Je spullen moeten worden verdeeld of verkocht. Je abonnementen moeten worden opgezegd. Er moet belastingaangifte worden gedaan en lopende rekeningen moeten worden betaald. Als je geen testament hebt gemaakt, regelen je erfgenamen dit gezamenlijk. Als je veel erfgenamen hebt, kan dat in de praktijk onhandig zijn, denk bijvoorbeeld aan erfgenamen die in het buitenland wonen.

 

Wat kan ik in mijn testament regelen?
Met je testament regel je wat jij belangrijk vindt. Je wijst zelf aan wie je erfgenamen zijn en wie, wat, wanneer van je krijgt, bijvoorbeeld: één erfgenaam krijgt dat prachtige schilderij. Daarnaast kun je één of meerdere personen aanwijzen: om je erfenis af te wikkelen of om voor je minderjarige kinderen of je huisdieren te zorgen. Maar je kunt ook zorgen dat ze je erfgenamen begeleiden bij het besteden van je erfenis. Je kunt in je testament ook clausules opnemen die belasting kunnen besparen.

 

Hoe maak ik een testament?
Een testament maak je bij een notaris. Lees hier meer. Je bespreekt eerst wat je belangrijk vindt. De notaris denkt met je mee en stemt je testament af op jouw wensen en persoonlijke situatie. Je testament is pas definitief en rechtsgeldig nadat het ondertekend is.

 

Wil jij zelf bepalen wie van je erft en wie je zaken regelt als jij er niet meer bent?
Maak dan nu een testament. Neem direct contact met ons op.

 

Testament Notarishuys Veldhoven

23 november 2017

NIEUWE REGELS HUWELIJKEN VANAF 2018

Beperkte gemeenschap van goederen
Vanaf 1 januari 2018 wordt de gemeenschap van goederen beperkt. Alleen nog het inkomen en vermogen dat tijdens huwelijk wordt verkregen en met gemeenschappelijke inspanning is opgebouwd behoort tot de gemeenschap van goederen.

Al het bezit dat een echtgenoot vóór het huwelijk heeft blijft privé. Het maken van een beschrijving van het voorhuwelijkse bezit is daarom zeer verstandig. Hoe kun je anders na zoveel jaar huwelijk aantonen wat precies al van jou was voor het huwelijk?

 

Erfenis en schenking niet meer in de gemeenschap van goederen
Ontvangt een echtgenoot een schenking of een erfenis dan blijft dit ook privévermogen. Dit is dus een grote wijziging ten opzichte van het huidige recht.
Een uitsluitingsclausule in het testament of bij schenking wordt niet overbodig. Dit is een bepaling waarin de schenker of degene die het testament maakt opneemt dat de schenking of erfenis niet in de gemeenschap van goederen valt. Dit gaat dan vóór de afspraken die echtgenoten zelf maken. Echtgenoten kunnen namelijk bij huwelijkse voorwaarden afspreken dat zij toch in algehele gemeenschap van goederen gehuwd zullen zijn en dat schenkingen en erfenissen ook in de gemeenschap van goederen vallen.

 

Eigen woning voor het huwelijk niet 50%-50% in eigendom
Hebben de echtgenoten voor het huwelijk samen een woning gekocht, maar niet in de verhouding 50-50 (dus bijvoorbeeld 70% is van de vrouw en 30% is van de man) dan valt dit goed in de gemeenschap van goederen en is het na het huwelijk wel 50% – 50% van ieder van de echtgenoten! Dat zal meestal niet gewenst zijn. Dit geldt ook voor andere goederen dan een woning.
Wil men dit niet, dan moeten de partners vóór het huwelijk huwelijkse voorwaarden maken!

 

Administratie bijhouden
Voor huwelijken na 1-1-2018 zijn er dus drie verschillende vermogens, namelijk het privévermogen dat ieder van de echtgenoten vóór het huwelijk bezat en het gemeenschappelijke vermogen dat gedurende het huwelijk wordt opgebouwd. Om te kunnen bewijzen wat privé en wat gemeenschappelijk is, is het voeren van een administratie cruciaal. Is er geen administratie gevoerd en kan men niet bewijzen dat een bepaald vermogensbestanddeel privé vermogen is, dan wordt dit geacht deel uit te maken van de gemeenschap van goederen.

En voor wie geen afscheid wil nemen van de vertrouwde algehele gemeenschap van goederen blijft de mogelijkheid bestaan om huwelijkse voorwaarden te maken.

11 september 2017

NIEUWE REGELGEVING VEREIST AANPASSINGEN. HEEFT U ALS ONDERNEMER HULP NODIG BIJ UW PENSIOEN? WIJ HELPEN U GRAAG.

Bouwt u pensioen op in uw BV? Dat is binnenkort fiscaal verboden. Hoog tijd dus om contact met ons op te nemen en uw zaken goed door te nemen. Door de komst van nieuwe wetgeving was het belangrijk om vóór 1 juli in actie te komen. Wij kunnen u helpen bij deze nieuwe wetgeving, die vrij ingewikkelde regels kent en strakke deadlines stelt.

 

Drie opties
De afspraken over het pensioen dat u opbouwt in uw eigen BV liggen vast in een pensioenbrief of -overeenkomst. Dit document moest vóór 1 juli zijn aangepast. Voor het reeds opgebouwde pensioen heeft u vervolgens drie opties: bevriezen, omzetten of afkopen. Omzetten en afkopen vereist een melding per formulier bij de Belastingdienst. Dit moet op tijd gebeuren. Het kan gebeuren dat tevens uw (ex-)partner het formulier dient te ondertekenen. De wijzigingen kunnen van invloed zijn op uw testament of  huwelijkse voorwaarden.

 

Professionele begeleiding
Wij begeleiden u graag bij alle te nemen stappen. Interesse? Neem direct contact met ons op.

Nieuws Notarishuys Veldhoven

5 september 2017

Vacatures voor kandidaat-notaris (waarnemingsbevoegd)

In verband met groei van onze organisatie is Notarishuys Veldhoven op korte termijn op zoek naar een ervaren kandidaat-notaris (waarnemingsbevoegd) Ondernemingsrecht, Vastgoedrecht en/of Pensonen- en Familierecht.

 

Het betreft een functie voor minimaal 30 uur per week. Ben jij de kandidaat-notaris die we zoeken voor onze algemene praktijk? Wil je werken in de aantrekkelijke hightech Brainportregio die, net als ons kantoor, volop in ontwikkeling is? Zoek je een uitdagende, zelfstandige functie op een dynamisch notariskantoor, waar alle ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en die veel doorgroeimogelijkheden biedt? Neem dan direct contact met ons op.

 

Functie omschrijving

Je vervult afhankelijk van je rechtsgebied een centrale rol op het gebied van ondernemingsrecht, vastgoedrecht of personen- en familierecht. Je verricht je werkzaamheden zelfstandig in een professionele, dynamische maar ook informele werkomgeving.

 

Welk profiel heeft onze voorkeur?

  • Afgeronde opleiding op het gebied van één of meerdere van bovenstaande rechtsgebieden
  • Goede sociale en commerciële vaardigheden
  • Initiatiefrijke, vlotte en zelfstandige collega
  • Je werkt nauwkeurig en systematisch en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Zeer goede beheersing van de Nederlandse taal, in woord en geschrift

 

Waarom je bij ons wilt werken?

  • Wij bieden een zelfstandige functie op een dynamisch notariskantoor.
  • Je komt te werken in een team van 3 notarissen, 2 juristen en 15 medewerkers.
  • De sfeer bij ons is informeel en binnen onze bedrijfscultuur ligt de focus op inzet en kwaliteit.

 

Solliciteren?

Spreekt deze functie je aan? Stuur dan je sollicitatiebrief met CV naar notaris mr. Jacqueline Erdkamp: j.erdkamp@notarisveldhoven.nl
Voor vragen kun je met haar contact opnemen: 040-230 94 94