Vervroegd aflossen erfrechtelijke schulden:

 

 

Inleiding:

Indien de overledene een gehuwde/geregistreerd partner en kinderen achterlaat, dan geldt automatisch de wettelijke verdeling. De overledene kan ook testamentair laten vastleggen  dat bij zijn overlijden de wettelijke verdeling van toepassing is.

 

De wettelijke verdeling:

Door de werking van de wettelijke verdeling erft de langstlevende partner alle bezittingen en schulden van de overleden partner. De kinderen houden hun erfdeel tegoed en zij worden pas uitbetaald na het overlijden van de langstlevende partner.

 

Positie van de kinderen bij de wettelijke verdeling:

Ondanks dat de kinderen niet direct kunnen beschikken over zijn/haar erfdeel, zijn de kinderen toch erfgenaam van de eerst overleden ouder.  

Door de werking van de wettelijke verdeling verkrijgen de kinderen een erfdeel in de vorm van een vordering op de langstlevende partner ter grootte van ieders erfdeel.

 

Over het erfdeel van de kinderen kan erfbelasting verschuldigd zijn.

 

Opeisbaarheid van de erfrechtelijke vorderingen/kindsdelen:

De vorderingen van de kinderen worden pas opeisbaar vanaf het moment dat de langstlevende komt te overlijden. Van deze vorderingen wordt eventueel in mindering gebracht de verschuldigde erfbelasting die door de langstlevende partner is vooruitbetaald.  

 

Eerder uitkeren van de erfrechtelijke vorderingen

Regelmatig wordt in de praktijk de vraag gesteld of de langstlevende de erfrechtelijke schulden eerder kan aflossen.

Ja, de langstlevende partner heeft zeker de mogelijkheid om de erfrechtelijke vorderingen eerder af te lossen. Het zal u waarschijnlijk niet verbazen, hieraan zijn wel risico’s verbonden.

 

Risico’s eerder uitkeren van de erfrechtelijke vorderingen

Het vervroegd aflossen van de erfrechtelijke vorderingen kan een schenking inhouden waarover de kinderen schenkbelasting dienen te betalen. En dat zou toch wel zuur zijn, dat door deze situatie over de erfdelen niet alleen erfbelasting is verschuldigd maar ook schenkbelasting.

Niets is zeker in het leven

Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere
plannen aan het maken bent.

Voor de zekerheid

Afspraak maken Vraag offerte aan

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.