Koop je na 1 januari een woning, maar ga je er niet zelf in wonen? Dan betaal je 10,4 procent overdrachtsbelasting. Nu is dat nog 8 procent. Dat plan maakte staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën op Prinsjesdag bekend. Met deze maatregel wil het kabinet de positie van de starter en doorstromer ten opzichte van de belegger op de woningmarkt verbeteren. 

Je zoon of dochter belastingvrij een ton schenken voor de aankoop van een nieuwe woning? Vanaf 1 januari is dat niet meer mogelijk. Dan wordt de schenkingsvrijstelling voor een woning naar beneden bijgesteld tot 28.947 euro. In 2024 wordt deze vrijstelling helemaal afgeschaft.

Het kabinet wil de komende jaren ook opmerkelijke belastingconstructies aanpakken. Een van de voorstellen is om een plafond voor periodieke giften per huishouden in te voeren: 250.000 euro. Het is dan niet meer mogelijk om uitzonderlijk hoge inkomens volledig te verrekenen met zeer hoge giften aan een (zelf opgerichte) nut beogende instelling (ANBI).

Niets is zeker in het leven

Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere
plannen aan het maken bent.

Voor de zekerheid

Afspraak maken Vraag offerte aan

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.