Advies bij het aanvragen van een bewindvoering of mentorschap

Bewindvoering/Mentorschap

Wanneer er geen levenstestament is gemaakt (en dat ook niet meer kan) en een cliënt kan zijn of haar eigen belangen niet meer (voldoende adequaat) behartigen, wordt via de rechter vaak een bewindvoerder en/of een mentor aangesteld. Bewindvoering ziet toe op de financiële belangen. Mentorschap ziet toe op de niet-financiële belangen zoals gezondheid en medische beslissingen.
Hieraan kleven een aantal nadelen: de aanvraag kan (wegens achterstanden bij de rechter) de nodige tijd in beslag nemen. U heeft dan zelf namelijk weinig tot geen invloed op wie de bewindvoerder wordt. U kunt geen instructies meer geven hoe deze persoon om moet gaan met uw persoonlijke belangen. Dit is voorbehouden aan de rechter.

Soms is het raadzaam, ondanks de aanwezigheid van een levenstestament, om toch over te gaan tot het aanvragen van een bewind. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer aan de cliënt niets te merken is dat deze niet meer alles helder heeft, kan praten als Brugman en contracten afsluit, waaraan grote (financiële of andere) consequenties zitten.
In dat geval kan een bewindvoerder erop wijzen dat een contract niet kan worden afgesloten zonder dat deze ook zijn handtekening zet. Wanneer dus die (tweede) handtekening ontbreekt, is het contract ongeldig.
Ook wanneer de kinderen onderling onenigheid hebben en de belangen van hun ouder(s) niet goed worden behartigd kan een bewind, uit te oefenen door een onafhankelijke professioneel bewindvoerder, uitkomst bieden.

NOTARISHUYS VELDHOVEN

VOOR DE ZEKERHEID


Wilt u een afspraak maken? Bel Notarishuys Veldhoven dan op 040 – 230 94 94, mail naar info@notarisveldhoven.nl of gebruik ons contactformulier.


Niets is zeker in het leven

Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere
plannen aan het maken bent.

Voor de zekerheid

Afspraak maken Vraag offerte aan

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.