Nieuws

30 juni 2020

Veilig financieel ouder worden

Willy is een vitale dame. Maar dat kan op haar leeftijd – 78 jaar – snel veranderen. Bij kennissen heeft ze gezien dat financieel misbruik dan op de loer ligt. Dat wil zij voorkomen. Om zelf de regie in handen te houden, wil ze een levenstestament laten opstellen. Daarin legt ze vast dat haar nicht Carolien, die ze door en door vertrouwt, haar financiële zaken beheert als ze dat zelf niet meer kan. 

 

Wederom een interessant artikel uit de nieuwsbrief van notaris.nl. Naast financiële zaken kunnen ook medische wensen in een levenstestament worden vastgelegd. Of persoonlijke wensen. Voorwaarde voor het regelen van een levenstestament is dat de volmachtgever wilsbekwaam is.

 

Heeft u vragen? Wilt u meer weten over de afwegingen om een levenstestament te laten opstellen? Laat u voorlichten door een notaris en neem direct contact op. Wij denken graag met u mee.  

26 juni 2020

Genieten in uw eigen vakantiehuisje

Genieten van de stilte, de natuur en het prachtige weer: veel mensen komen maximaal tot rust in hun vakantiewoning. Aan zee, op de Veluwe, in de Achterhoek of elders in Nederland. Maar waar moet u op letten bij het kopen van een vakantiehuisje?

 

Vandaag weer een interessante update uit de nieuwsbrief van notaris.nl. Voor de aankoop van een vakantiehuis gelden dezelfde regels als voor de koop van een gewone woning. Een mondelinge overeenkomst is dus niet bindend en kopers krijgen dire dagen bedenktijd.

 

Drie belangrijke punten om op te letten bij een vakantiewoning:

 

  • Staat de vakantiewoning op een vakantiepark? Dan bent u na aankoop gebonden aan de regelgeving van het park. Mag u bijvoorbeeld het huisje verhuren? Wat zijn de regels voor huisdieren?
  • Een vakantiewoning valt voor de inkomstenbelasting in box 3 tegen de WOZ-waarde, uw hoofdverblijf in box 1. U heeft voor een vakantiehuisje ook geen recht op hypotheekrenteaftrek.
  • Heeft u het er zo naar uw zin dat u er permanent wilt wonen? Of dit in uw vakantiewoning is toegestaan, verschilt van gemeente tot gemeente. Het antwoord vindt u in het bestemmingsplan.

 

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

 

24 juni 2020

De notaris en het Coronavirus (deel 3)

Nu van overheidswege de regels in verband met het voorkomen van Covid-19 verder worden versoepeld, gaat Notarishuys Veldhoven ook weer stapje voor stapje terug naar “normaal”.

 

Onze kantoortijden zijn weer vanaf 8.30 tot 17.00 uur. Zowel telefonisch als fysiek zijn we dus weer de hele dag bereikbaar. Uiteraard blijft het ook mogelijk uw vragen te stellen per e-mail via info@notarisveldhoven.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op, telefonisch dan wel per e-mail.

 

Ook besprekingen doen we weer steeds vaker op kantoor. Maar het beeldbellen is goed bevallen. Geeft u daaraan de voorkeur, dan is dat ook een prima mogelijkheid, zeker als u klachten heeft.

 

Het passeren van de voorbereide aktes gebeurt nog steeds in kleine bezetting. Alleen de mensen die in de akte zijn genoemd worden in de passeerkamer binnengelaten. Verkopers wordt gevraagd een volmacht af te geven aan ons kantoorpersoneel. Wij vinden het prettig als u uw eigen pen meebrengt.

 

Uiteraard blijft een ieders gezondheid voorop staan. Komt u dus niet naar ons kantoor wanneer u verkouden bent, hoest, koorts heeft of andere verschijnselen heeft die op corona kunnen wijzen. Wij verzoeken u dringend in dat geval telefonisch contact op te nemen, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken.

 

Tenslotte: we zijn zelfs al aan het verkennen of we weer lezingen zouden kunnen geven, op gepaste afstand, in een grote zaal, bijvoorbeeld op het gebied van testamenten en levenstestamenten. Houd onze aankondigingen in de gaten!

 

Team Notarishuys Veldhoven

 

Heeft u vragen? Laat u voorlichten door een notaris en neem direct contact op. Wij denken graag met u mee.  

15 juni 2020

Ik wil zo snel mogelijk mijn testament aanpassen. Hoe pak ik dit aan?

Een testament aanpassen kan ook tijdens de coronamaatregelen bij elk notariskantoor. U kunt hiervoor een afspraak maken met uw notariskantoor. Neem het testament dat u aan wilt laten passen wel mee.

 

Vandaag weer een interessante update uit de nieuwsbrief van notaris.nl. Neem uw huidige testament mee. Dat heeft de notaris nodig in voorbereiding op uw gesprek, helemaal als uw eerdere testament bij een ander kantoor is gemaakt. Heeft u zelf geen exemplaar? Dan is het goed om aan te geven bij welk kantoor uw eerdere testament is gemaakt.

 

Vanwege de coronamaatregelen vindt het gesprek met de notaris bij voorkeur plaats via een videoverbinding of de telefoon. Na dit gesprek kan de notaris u een indicatie geven van de kosten en planning. Dit is afhankelijk van de wensen en aanpassingen in uw testament.

 

Wilt u meer informatie over een testament? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

 

Testament Notarishuys Veldhoven Fenoomenaal

2 juni 2020

De notaris en het Coronavirus (deel 2)

Nu de strenge regels van de intelligente lockdown weer iets worden versoepeld, willen we graag met u delen hoe Notarishuys Veldhoven hiermee omgaat. Voorop staat dat wij u bij de belangrijke zaken in uw leven graag bijstaan en deze ook nu voor u willen regelen en vastleggen.

 

Onze kantoortijden zijn ’s morgens vanaf 8.30 tot 12.00 uur en ’s middags vanaf 14.00 tot 17.00 uur. In die tijd zijn we ook telefonisch bereikbaar. Tussen 12.00 en 14.00 uur is de voordeur gesloten en zijn we telefonisch niet bereikbaar. Uiteraard blijft het mogelijk uw vragen te stellen per e-mail via info@notarisveldhoven.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op, telefonisch dan wel per e-mail.

 

Besprekingen doen wij zoveel mogelijk per telefoon of videoverbinding. Beeldbellen heeft het voordeel dat je elkaar en elkaars gezichtsuitdrukkingen kunt zien.

 

Het passeren van de voorbereide aktes doen we graag “live” op kantoor, maar wel in kleine bezetting en we houden de afspraken zo kort mogelijk. Wij vinden het prettig als u uw eigen pen meebrengt.

 

Vanwege de anderhalve-meter-afstandsregel verzoeken wij u dringend geen familie of vrienden mee te nemen naar kantoor. Alleen de mensen die in de akte zijn genoemd worden in de passeerkamer binnengelaten. Verkopers wordt gevraagd een volmacht af te geven aan ons kantoorpersoneel. Makelaars en hypotheektussenpersonen zijn verzocht hun cliënten niet tot in ons kantoor te begeleiden.

 

Uiteraard komt u niet naar ons kantoor wanneer u verkouden bent, hoest, koorts heeft of andere verschijnselen heeft die op corona kunnen wijzen. Neemt u in dat geval telefonisch contact op, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken. Dat zou kunnen zijn: het uitstellen van de akte, het tekenen van een volmacht, buiten passeren aan de picknicktafel of op de parkeerplaats waarbij u in de auto blijft zitten en door een kleine raamopening met de notaris spreekt.

 

Als u ons notariskantoor binnentreedt, zult u merken dat wij voor u de rode loper hebben uitgelegd. Wij verzoeken u deze loper te gebruiken om afstand te bewaren tot onze receptionistes. Voor het tekenen van een volmacht kunt u, na het desinfecteren van uw handen, gebruikmaken van een statafel.

 

Sommige maatregelen voelen nog steeds wat ongemakkelijk. Maar wij vertrouwen erop dat u hiervoor begrip heeft. Het gaat tenslotte om ons aller gezondheid!

 

Team Notarishuys Veldhoven

 

Heeft u vragen? Laat u voorlichten door een notaris en neem direct contact op. Wij denken graag met u mee.  

20 mei 2020

Moet ik voor het ondertekenen van de akte naar de notaris toe?

Veel aktes kunnen via een volmacht worden getekend, zodat u niet naar het notariskantoor hoeft te komen. Denk aan de verkoop van uw huis. Wettelijk gezien mag dat niet bij alle akten.

 

Vandaag weer een interessante update uit de nieuwsbrief van notaris.nl. Bij het kopen van een huis, de hypotheekakte of het tekenen van een testament moet u altijd naar de notaris. De reden is dat de notaris voordat u tekent moet toetsen of u de inhoud van de akte begrijpt en het hiermee eens bent. En dat u daadwerkelijk zelf en uit vrije wil uw handtekening plaatst. Deze handelingen zijn nodig om te voorkomen dat uw akte ongeldig kan worden verklaard.

 

Bent u vanwege gezondheidsklachten niet in staat naar kantoor te komen, dan kunt u met uw notaris bespreken op welke wijze ondertekening van de akte wel mogelijk is. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

 

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Team Notarishuys Veldhoven

 

Levenstestament Notarishuys Fenoomenaal
Samenlevingscontract Notarishuys Veldhoven

20 april 2020

Wat je kunt vastleggen bij samenwonen, trouwen of geregistreerd partnerschap

Hoe kiezen anderen? Deze keer het verhaal van Robin en Lotte. Zij gaan samenwonen en samen een appartement huren. Is het dan handig om een samenlevings­contract af te sluiten? En wat zet je daar dan in? Deze keer weer een update uit de nieuwsbrief van Notaris.nl, over wat er bij komt kijken als je samen verder gaat.

 

Over Robin en Lotte
Robin: Robin is 26 jaar en werkt bij een helpdesk.

  • Vaste baan met goede pensioen­regeling
  • Schenking van oma om huis in te richten

Lotte: Lotte is 24 jaar en is verpleegkundige.

  • Net klaar met haar studie
  • Studieschuld
  • Tijdelijke baan in het ziekenhuis

 

Fiscale partners, pensioen en overlijden
Voor samenwoners regelt de wet niets. Robin en Lotte worden niet automatisch gezien als fiscale partners, wat voor de belasting­aangifte onvoordelig kan zijn. En ook pensioen­fondsen vragen om een officieel bewijs van de relatie.

Robin: “Voor de aanvraag van partner­pensioen voor Lotte vraagt mijn pensioen­fonds om een notarieel samenlevings­contract.”

Lotte: “Door een naar incident binnen de familie merkte ik dat samenwoners geen erfgenaam van elkaar zijn. Alles ging toen naar de familie van de overledene.”

 

Afspraken vastleggen
Robin en Lotte willen duidelijk op papier zetten welke spullen en schulden van hun samen zijn en welke privé. Dan kan daar later geen probleem over ontstaan als ze toch uit elkaar gaan. Ook willen ze afspraken maken over de dagelijkse uitgaven, zoals boodschappen en huur.
Robin: “Ik verdien meer dan Lotte en koop daardoor ook meer spullen voor ons huis. Daar wil ik graag samen goede afspraken over maken.”
Lotte: “Mijn studieschuld moet ik zelf aflossen. Daar wil ik Robin niet mee opzadelen.”

 

Robin en Lotte kozen voor samenwonen met notarieel contract
Robin en Lotte bepalen samen wat er in hun samenlevings­contract komt te staan. Ze stellen samen één document op. Het is niet verplicht om dit door een notaris te laten maken. Maar dat heeft wel voordelen. Bijvoorbeeld om in aanmerking te komen voor partner­pensioen en fiscaal partner­schap. Ook voor een lagere erfbelasting is een notarieel contract nodig.

 

Heeft u vragen over een samenlevingscontract? Laat u voorlichten door een notaris en neem direct contact op. Wij denken graag met u mee.  

9 april 2020

De notaris en het Coronavirus

In verband met de maatregelen die het RIVM heeft opgesteld heeft ook Notarishuys Veldhoven enige regels aangepast, ter bescherming van u en van onszelf.

 

Zo werken wij zoveel mogelijk thuis. Als gevolg van de lagere personeelsbezetting op de kantoren, kan het voorkomen dat wij telefonisch minder goed bereikbaar zijn. Stel uw vraag in dat geval aan ons per e-mail via info@notarisveldhoven.nl. Wij nemen dan zo spoedig als mogelijk contact met u op, telefonisch dan wel per e-mail.

 

De besprekingen doen wij zoveel mogelijk telefonisch. Soms is een live beeldverbinding te leggen; het is prettig dat wij elkaar dan ook kunnen zien.

 

Als het toch nodig is het notariskantoor te betreden, dan zult u merken dat wij voor u de rode loper hebben uitgelegd. Wij verzoeken u deze loper te gebruiken om de anderhalve meter tot onze receptionistes en andere medewerkers te kunnen waarborgen. Uiteraard schudden wij al enige tijd geen handen meer.

 

Het ambt van notaris is onlangs benoemd tot een vitaal beroep. Daarom streven wij er ook naar om alle reeds geplande passeerafspraken door te laten gaan. Uit voorzorg willen we de afspraken zo kort mogelijk houden en daarbij met zo min mogelijk mensen in een ruimte aanwezig zijn. Alleen de personen die in de akte als partij zijn genoemd worden daarbij dus toegelaten. Makelaars en hypotheektussenpersonen wordt verzocht hun cliënten niet tot in ons kantoor te begeleiden. Verder verzoeken we ook familieleden om niet mee te komen.

 

Wanneer u koorts of andere griepverschijnselen heeft, in contact bent geweest met een Coronapatiënt of zich anderszins onveilig voelt, neemt u dan tijdig contact met ons op, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken. Dit kan resulteren in uitstel van de akte of (waar mogelijk) het tekenen van een volmacht. Indien van onze kant een geplande afspraak niet door kan gaan, zullen wij u zo spoedig mogelijk berichten.

 

Wij beseffen het ongemak dat u hierdoor kunt ervaren en willen u via deze weg onze welgemeende excuses hiervoor aanbieden. Maar uw en onze gezondheid staan in deze crisis voorop.

 

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Team Notarishuys Veldhoven

 

30 maart 2020

Geldproblemen

Richard en Hélène zaten niet op hun gemak. Ze keken stuurs voor zich uit en staken hun afkeer van de notaris niet onder stoelen of banken.

 

Ze waren naar de notaris gekomen omdat de bank ze dat had opgedragen. Na een grote tegenslag voor de onderneming was er weinig financiële ruimte meer om van te leven. Allereerst moesten natuurlijk de werknemers worden betaald, en die kostenpost drukte zwaar. Maar ja, gekwalificeerd personeel was schaars, en de concurrentie lag op de loer.

 

De maandelijkse betaling om het gezin draaiende te houden schoot er regelmatig bij in. De gebruikelijke uitgaven werden dan uit het vermogen betaald, maar de bodem van de buffer kwam rap in zicht. Dus probeerden ze te bezuinigen. Daarnaast werden betalingen uitgesteld of automatische betalingen bij de bank gestorneerd. Dat gaf even lucht, maar eigenlijk werd inmiddels het ene gat met het andere gevuld.

 

Het water stond ze na aan de lippen en ze waren er al maanden niet in geslaagd om het complete maandbedrag aan rente en aflossing van de hypotheeklening te betalen. In de tussentijd was met de bank een betalingsregeling afgesproken, maar ook daaraan kon het echtpaar uiteindelijk niet meer voldoen.

 

Dus zaten ze nu tegenover de notaris. De notaris legde uit dat de bank graag wilde dat zij een volmacht tot verkoop en levering zouden ondertekenen. Op basis van deze volmacht kon de bank dan hun woning verkopen en uit de opbrengst de hypotheekschuld voldoen. Op basis van een taxatierapport was ook een ondergrens opgenomen in de volmacht. Voor minder dan dit bedrag zou de bank de woning niet verkopen.

 

Richard en Hélène zuchtten en steunden, maar de notaris bleef beleefd uitleggen dat dit eigenlijk hun laatste kans was op een fatsoenlijke koopsom. De bank zou door een onderhandse verkoop een hogere koopprijs kunnen bedingen dan ze verwachten te behalen op een openbare veiling, met als resultaat een (nog hogere) restschuld.

 

Met zichtbare tegenzin zetten ze uiteindelijk hun handtekening. Het vooruitzicht hun huis te verliezen was verschrikkelijk, maar het idee ook nog jaren te moeten aflossen op een hypotheekschuld voor een huis dat al verkocht is, schrok hen nog meer af.

 

De notaris voelde met ze mee. Het leven is niet altijd eerlijk, maar in de gegeven situatie was dit, zowel voor de bank als voor Richard en Hélène, de beste optie om uit de problemen te komen.

 

Heeft u vragen over uw situatie? Laat u voorlichten door een notaris en neem direct contact op. Wij denken graag met u mee.  

15 maart 2020

CORONA-VIRUS: UPDATE DIENSTVERLENING NOTARISHUYS VELDHOVEN

In verband met het Coronavirus werken wij ter bescherming van u en onszelf deels thuis. Wij streven ernaar om alle reeds geplande passeerafspraken door te laten gaan.

 

Heeft u bij ons een afspraak staan voor de ondertekening van uw akten, dan gaat deze zonder tegenbericht van ons gewoon door. Voor wat betreft de reeds geplande besprekingen, wachten wij de nadere berichtgeving en adviezen vanuit het RIVM af. Indien uw geplande bespreking niet door kan gaan, zullen wij u zo spoedig mogelijk berichten.

 

Indien u zelf griepverschijnselen heeft, zoals door het RIVM omschreven, dan verzoeken wij u vriendelijk om contact met ons op te nemen om uw afspraak te verzetten. Als gevolg van de lagere personeelsbezetting op de kantoren, kan het voorkomen dat wij telefonisch minder goed bereikbaar zijn. Stel uw vraag in dat geval aan ons per e-mail: info@notarisveldhoven.nl

 

Wij nemen dan zo spoedig als mogelijk contact met u op, telefonisch dan wel per e-mail. Wij beseffen het ongemak dat u hierdoor kunt ervaren en willen u via deze weg onze welgemeende excuses hiervoor aanbieden.

 

Team Notarishuys Veldhoven

 

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Testament Notarishuys Veldhoven Fenoomenaal

26 februari 2020

Zuivere aanvaarding

Jan, Kees en Linda waren opgelucht en verdrietig tegelijk. Door zijn slopende ziekte had vader veel ondersteuning en hulp nodig gehad de laatste tijd. Door het waken aan zijn sterfbed waren de kinderen nog nader tot elkaar gekomen, maar het was een vermoeiende periode geweest.

 

Ze hadden de begrafenis zorgvuldig geregeld. De uitvaart was goed verlopen en aan de koffietafel was af en toe zelfs gelachen. Ook de kinderen van Trees waren geweest. Trees was de tweede vrouw van vader. Ze waren maar kort getrouwd geweest, en het was alweer tien jaar geleden dat ze was overleden.

 

“Goh”, zei Jan, altijd al de actiefste van de drie, “ik stel voor dat we morgen even een time-out nemen en dan vrijdag afspreken in de woning. We moeten dan de financiële papieren doornemen, de abonnementen opzeggen, en de inboedel opruimen en alvast verdelen. En dan bellen we gelijk de bank dat we de rekeningen opheffen, en ook de huisbaas dat we de huur willen opzeggen. Hoe eerder we de zaken aanpakken, des hoe beter. Oh, trouwens Linda, Kees en ik hebben al besproken dat jij de sieraden mag hebben die pap nog had bewaard van mam.”

 

Linda dacht na. Die sieraden wilde ze graag, maar dit ging haar te snel. “Jan, moeten we niet eerst weten wat de nalatenschap inhoudt, voordat we gaan verdelen? Ik stel voor dat we eerst eens gaan inventariseren. Pap heeft nooit schulden gemaakt, maar weet jij hoe het zit met de erfdelen van de kinderen van Trees? Voor zover ik weet zijn die nooit uitbetaald, en pap heeft best royaal geleefd nadat Trees is overleden. Als we nu te snel handelen moeten wij hen straks misschien uit eigen zak betalen!”

 

Linda heeft gelijk: aanvaard nooit zomaar een nalatenschap, zonder te weten welke bezittingen en schulden behoren tot die nalatenschap. Het zonder enig voorbehoud accepteren van sieraden en inboedelgoederen betekent dat u al overgaat tot verdeling van de nalatenschap, en dat ziet de wet als een daad van “zuivere aanvaarding” van de nalatenschap.

 

Door de zuivere aanvaarding accepteert u alle goederen en schulden, en ook het risico op een negatieve nalatenschap als de schulden groter zijn dan de waarde van de goederen. Als u geen voorbehoud heeft gemaakt door “beneficiair te aanvaarden” wordt u aansprakelijk voor de nalatenschapsschulden. U zult desnoods uit eigen vermogen moeten bijbetalen om de nalatenschapsschulden te voldoen. Door beneficiair te aanvaarden beschermt u uw privé-vermogen.

 

Laat u daarom goed voorlichten over de mogelijke keuzes en de gevolgen daarvan, en inventariseer de nalatenschap voordat u kiest.

 

Heeft u vragen over het testament? Laat u voorlichten door een notaris en neem direct contact op. Wij denken graag met u mee.  

11 februari 2020

Het legaat in 30 seconden uitgelegd

Wat gebeurt er na je overlijden met je spullen? Dat prachtige schilderij, die grote collectie stripboeken, de klassieke oldtimer: je wilt dat dat allemaal in de familie blijft. Dat kun je zelf bepalen met een legaat.

 

Deze keer weer een update uit de nieuwsbrief van Notaris.nl, over het legaat. Een legaat is een lijst met wat wat je aan wie wilt nalaten. Hang die aan je testament, zodat de spullen na jouw overlijden bij de juiste personen terecht komen.

 

 

 

Heeft u vragen over een legaat? Laat u voorlichten door een notaris en neem direct contact op. Wij denken graag met u mee.  

30 januari 2020

ESF-subsidietraject: Mensen in hun kracht, organisatie in balans

Notarishuys Veldhoven wil niet alleen voor u een fijne partner zijn: ook intern hebben wij onze zaken graag goed op orde en willen we voor onze medewerkers een goede werkgever zijn. Om hier eens extra bij stil te staan, hebben we een traject opgestart: Mensen in hun kracht, organisatie in balans. 

 

Dit traject wordt mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). De EU is dus bij dit project betrokken en financiert het mee. Hoe ging dit traject in zijn werk? Door middel van een ‘brown paper’ sessie onder leiding van Ard Lucassen, werkzaam bij BDO Accountants, is duidelijk geworden dat er een aantal verbeterpunten waren.

 

Deze verbeterpunten vormden het vertrekpunt om verschillende ‘projectgroepjes’ te vormen die het afgelopen jaar verschillende bijeenkomsten hebben gehad. Doel was om nog meer eenheid in de organisatie te krijgen en te kijken hoe we medewerkers zoveel mogelijk in hun kracht kunnen zetten. Inmiddels zijn de eerste resultaten hiervan geïmplementeerd. Ook in 2020 zullen wij dit project een vervolg geven.

 

Zo zorgen wij dat onze organisatie up-to-date en klaar voor de toekomst is.

 

Wilt u meer informatie of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

20 januari 2020

Harry en Meghan naar Canada: internationale huwelijken

De Britse prins Harry en Meghan gaan een deel van het jaar in Canada wonen. Geen probleem zou je zeggen. Maar niet ieder huwelijk wordt in elk land erkend.

 

Deze keer weer een update uit de nieuwsbrief van Notaris.nl, over internationale huwelijken. In elk land gelden andere wetten en regels. Een geregistreerd partnerschap is in Nederland veelvoorkomend. Maar niet alle landen erkenen dit Nederlandse geregistreerde partnerschap. Hetzelfde geldt voor huwelijken: niet alle huwelijken worden overal ter wereld erkend. Het homohuwelijk is daar slechts een voorbeeld van. Laat u dus altijd goed informeren door de notaris.

 

 

 

Heeft u vragen over een internationaal huwelijk? Laat u voorlichten door een notaris en neem direct contact op. Wij denken graag met u mee.  

14 januari 2020

Vandaag weer een interessant onderdeel uit de nieuwsbrief van Notaris.nl: een film over het samenlevingscontract.

Jullie gaan binnenkort samenwonen! En wat moet er veel geregeld worden! Misschien denk je niet direct aan een samenlevingscontract, maar dat kan wel heel handig zijn. Dit filmpje legt je in 30 seconden uit waarom.

 

 

Wilt u meer informatie over een samenlevingscontract of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

13 januari 2020

“Vergeten” huwelijkse voorwaarden

Bij de voorbereiding van een huwelijk is het maken van huwelijkse voorwaarden niet de meest populaire taak op de checklist van het bruidspaar. Vaak wordt er zelfs tot de laatste maanden mee gewacht. Het is niet altijd duidelijk waardoor dat komt. Omdat het uitzoeken van de jurk gewoon veel leuker is of doordat men vreest dat er misschien een harde noot gekraakt moet worden. Feit is dat het meer dan eens een haastklus wordt. Daardoor kunnen de gemoederen zo vlak voor het huwelijk nog hoog oplopen!

 

Heeft u trouwplannen? Zorg dan dat u begint met een afspraak bij de notaris! Als de huwelijkse voorwaarden klaarliggen, voorkomt u dat deze onderweg naar het stadhuis nog even gauw getekend moeten worden. Wij weten uit ervaring dat niemand het romantisch vindt, om op de ochtend van het huwelijk nog allerlei scenario’s over echtscheiding door te spreken.

 

Soms vergeten mensen huwelijkse voorwaarden te maken. Dan zijn ze een maand of wat getrouwd en schiet ze ineens te binnen dat ze niet bij de notaris zijn geweest. Dan is Leiden in last! Want hoe kom je terug bij af?

De Belastingdienst weet, net als het notariaat, dat dit soort dingen voorkomen. En hiervoor is een richtlijn geschreven. Wanneer de huwelijkse voorwaarden door een misverstand niet zijn gemaakt kan er, door het alsnog opmaken van huwelijkse voorwaarden en verdeling van de gemeenschapsgoederen, zonder heffing van schenkbelasting worden teruggekeerd naar de toestand van vóór het huwelijk.

Van tevoren moet hiervoor goedkeuring worden gevraagd bij de Belastingdienst. Als binnen drie jaar na de huwelijkssluiting de akte wordt ondertekend, wordt een misverstand als gegeven verondersteld.

 

Soms echter zijn mensen ruim op tijd met het maken van hun huwelijkse voorwaarden. Deze situatie deed zich voor bij een echtpaar dat elf jaar voor hun huwelijk al huwelijkse voorwaarden had gemaakt. Het huwelijk werd om allerlei redenen diverse malen uitgesteld, maar tenslotte toch voltrokken.

 

Toen de man overleed stelde de vrouw zich op het standpunt dat zij in algehele gemeenschap van goederen waren gehuwd. De erfgenamen van de man dachten daar heel anders over. De rechter maakte duidelijk dat de huwelijkse voorwaarden die de echtgenoten elf jaar daarvoor hadden laten opmaken, door het sluiten van het huwelijk wel degelijk van toepassing waren geworden. Als zij dat anders hadden gewild hadden zij hun huwelijkse voorwaarden nog moeten wijzigen. Dat had vóór, maar ook nog tijdens het huwelijk gekund.

 

Heeft u vragen over huwelijkse voorwaarden? Laat u voorlichten door een notaris en neem direct contact op. Wij denken graag met u mee.  

18 december 2019

Het testamentmoment van Lorenzo: kan zijn moeder in het huis blijven wonen?

Vanuit Notaris.nl worden regelmatig interessante nieuwsbrieven verstuurd. Graag delen wij op onze site interessante onderdelen hieruit. Vandaag een film over het testamentmoment van Lorenzo: kan zijn moeder in het huis blijven wonen?

 

 

Wilt u meer informatie over uw testament of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

3 december 2019

Schenking onder voorwaarden?

“Weet u zeker dat u dit wilt?” vraagt de notaris voor de derde keer aan het echtpaar op leeftijd. Maar opnieuw beamen ze met grote stelligheid, zo willen ze het en niet anders. Tja, als ze zo vastbesloten zijn, moet de notaris in de akte opnemen wat hun wens is.

 

Opa en oma hebben het goed voor met de kleinkinderen. Ze willen graag dat hun kleinkinderen opgroeien tot gezonde, sociale, gelukkige en verstandige mensen die dankzij een goede opleiding met succes hun weg zullen vinden in het leven. Maar ze kennen ook de verleidingen van de moderne samenleving die een jong mens gemakkelijk van het juiste pad af kunnen brengen. Dus hebben ze een aantal voorwaarden bedacht waaraan de kleinkinderen moeten voldoen om op hun 25e een mooi geldbedrag in ontvangst te mogen nemen.

 

Goed bedoeld natuurlijk, maar de kleinkinderen zullen zich welhaast als engelen moeten gedragen om aan alle eisen te voldoen. Tatoeages, roken, drank en drugs zijn sowieso taboe. Maar ook bij “het niet volledig benutten van zijn of haar talenten”, een veroordeling door de rechter, schulden, zwaarlijvigheid (er wordt zelfs een maximale Body Mass Index genoemd), een ongezonde levensstijl en overig risicovol gedrag gaat de schenking aan hun neus voorbij.

 

Als het concept gereed ligt en de grootouders hun zegen hierover hebben uitgesproken, moet nog een belangrijk puntje geregeld worden. De kleinkinderen zijn nog minderjarig en kunnen niet zelf de schenking accepteren of afslaan. Dit moeten de ouders voor hen doen. Omdat aan de schenking voorwaarden zijn verbonden, is toestemming van de kantonrechter nodig.

 

De grootouders vragen de machtiging zelf aan, in de veronderstelling dat het maar een formaliteit is. Maar daar denkt de kantonrechter anders over. Hij vindt de eisen die de grootouders aan hun nageslacht willen opleggen veel te ver gaan en weigert de machtiging.

 

De grootouders zijn diep teleurgesteld, de kinderen zijn daarentegen opgelucht. Zij gunnen hun kroost wel de schenking, maar niet het loodzware juk van de verplichtingen die opa en oma voor ogen hadden.

 

Wilt u meer informatie over uw testament of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

25 november 2019

Zeer drukbezochte speeddate middag “WAT IS UW TESTAMENTMOMENT?” op 8 november

Op 30 oktober kondigden wij het al aan: een speeddate middag met betrekking tot het testamentmoment. Dit werd een groot succes!

 

Op vrijdag 8 november organiseerden wij deze speeddate middag. Doel was om u te informeren over levensveranderende momenten en gebeurtenissen, en de gevolgden die deze kunnen hebben op uw testament. Samen met u stonden we stil bij vragen als: waar staat u, wat heeft u geregeld, heeft u alles onder controle, wat wilt u nog regelen? Of laat u het er op aankomen?

 

De speeddate middag ‘Het testamentmoment’ was een groot succes! Op die dag hebben we maar liefst 27 korte 10-minutengesprekjes ingepland. Deze gesprekken vonden plaats met Jacqueline Erdkamp (notaris), Annet Bruijnis (kandidaat-notaris) en 2 juristen. Tijdens deze korte speeddates kregen mensen een korte scan van hun bestaande testament en info over een eventueel nieuw (levens)testament.

Dit leverde soms verrassende inzichten op. Wij zijn blij dat we op deze manier in zo’n korte tijd zoveel mensen hebben kunnen informeren.

 

Wilt u meer informatie of uw testament of levenstestament of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

13 november 2019

Bieden uw huwelijkse voorwaarden u nog voldoende bescherming?

Toen Tom en Marian hadden aangekondigd te willen gaan trouwen, nam de vader van Marian haar even apart. “Meisje, ben je zeker van je zaak? Want trouwen, dat doe je maar één keer.” Marian was heel stellig, met Tom zou ze gelukkig worden.

 

“Maar,” zei haar vader, “ik wil wel graag dat je huwelijkse voorwaarden maakt bij de notaris. Als er onverhoopt toch een einde komt aan jullie huwelijk dan wel ik niet hebben dat hij ervan door gaat met wat jij hebt ingebracht.” En zo togen Tom en Marian naar de notaris, vergezeld van vader. Want hij kwam weleens vaker bij de notaris, in verband met zijn onderneming.

 

De notaris begreep het. Geen gemeenschap van goederen, maar twee privévermogens. Met daarbij een lijst, waarop alleen privébezittingen stonden van Marian: de uitzet, de inboedel die haar ouders haar geschonken hadden en 1.500 gulden spaargeld. Tom had niets, hij studeerde binnenkort af.

 

Marian kreeg gelijk. Tom en zij bleken voor elkaar bestemd. Het was een gelukkig huwelijk, uiteraard met de nodige ups en downs, met hard werken voor de eigen onderneming, met het opvoeden van de kinderen, met ziekte en verdriet, maar vooral met veel geluk en plezier.

 

Nadat Tom de onderneming had verkocht gingen Tom en Marian terug naar de opvolger van de oude notaris voor een “algehele check-up”. “Geen overbodige luxe na 40 jaar”, zei Tom. Zijn vragen: zijn de testamenten nog in orde, moeten we levenstestamenten maken, hoe zit het straks met de zorgbijdrage, moet ik misschien een schenkingsplan maken om geld over te hevelen naar de kinderen?

 

“En wat willen jullie met de huwelijksvoorwaarden doen?” vroeg de notaris. “Hebben jullie ze nog wel eens doorgelezen?” Tom en Marian keken elkaar aan. De huwelijksvoorwaarden waren toch duidelijk? “Ja,” zei de notaris, “heel duidelijk. Als er nu een echtscheiding was geweest, had Tom de gehele opbrengst van zijn onderneming en het huis in eigendom gehad, en Marian de versleten uitzet en inboedel en 750 euro. En daar had ze het mee kunnen doen. En wanneer Tom nu zou overlijden zou er een sloot erfbelasting betaald moeten worden. Dit schreeuwt om een aanpassing.” Wat vader zo goed bedoeld had, was omgedraaid in een scenario dat een nachtmerrie had kunnen worden voor Marian.

 

Het ondernemersrisico was verdwenen, maar de liefde niet. De notaris heeft een akte gemaakt waarbij de scheiding van de vermogens werd opgeheven, en zo konden ze beide profiteren van het door gezamenlijk inspanningen opgebouwde vermogen. Want dat Tom het niet zonder Marian had gekund, stond als een paal boven water.

 

Nadien hebben Tom en Marian binnen de familie toch maar eens rondgevraagd wie er nog meer langer dan 5 jaar geleden bij de notaris was geweest. Want persoonlijke en financiële omstandigheden veranderen, net als de wetgeving, de rechtspraak en de opvattingen over wat eerlijk, redelijk of noodzakelijk is…

 

Wilt u meer informatie over huwelijkse voorwaarden of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

30 oktober 2019

De KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie) is een landelijke campagne gestart onder het motto: WAT IS UW TESTAMENTMOMENT?

Het behalen van een diploma mag gevierd worden, een nieuwe liefde is spannend, het krijgen van een kind is een radicale ommezwaai in het dagritme en in uw verdere leven. Het winnen van de lotto, geweldig! Het kopen van je eerste woning, ook een enerverend proces. Denk eens aan een overlijden, een zeer ingrijpende gebeurtenis. Daardoor verandert veel, en niet alleen voor de achterblijvende partner.

 

Sommige gebeurtenissen zijn van belang voor het verdere verloop van uw leven. Leuk, vervelend of verdrietig, maar levensveranderend. Op zulke momenten wordt meestal niet gedacht aan het testament, terwijl dat wel zou moeten! Notarishuys Veldhoven nodigt u uit om na te denken over uw leven: waar staat u, wat heeft u geregeld, heeft u alles onder controle, wat wilt u nog regelen? Of laat u het er op aankomen?

 

Wij organiseren hiervoor op vrijdag 8 november van 14.00 uur tot 16.00 uur een ‘SPEEDDATE’ MIDDAG!

 

U kunt op deze dag een tienminutengesprek voeren met een van onze notarissen of juristen over uw testamentmoment. Ook een korte analyse van uw huidige testament is mogelijk. Ga naar: www.testamentmoment.nl en doe alvast de check.
U kunt zich aanmelden voor deze speeddate via: info@notarisveldhoven.nl

Na aanmelding ontvangt u van ons een mail met de gegevens over uw speeddate-moment.

 

Lezing levenstestament

Op 12 november houden we bovendien weer een lezing over het levenstestament. Met inloop vanaf 15.00 uur. Aanmelden kan via info@notarisveldhoven.nl

 

Wilt u meer informatie of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

4 oktober 2019

Lezing Levenstestament op 8 oktober druk bezocht

Notarishuys Veldhoven verzorgde een lezing over het levenstestament op 8 oktober bij de bibliotheek in Veldhoven.
Er werd ook een lezing geven op kantoor op 15 oktober, deze was meteen volgeboekt.

19 augustus 2019

Betalingen op rolletjes

“Wat doen jullie toch moeilijk! Wat maakt dat nou uit hoe ik de koopsom betaal of wie dat doet? Als het maar op de rekening van de notaris staat, toch?”

Om verschillende redenen kan de notaris “moeilijk” doen. Enerzijds omdat hij een poortwachtersfunctie heeft in het kader van de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme), anderzijds omdat hij zijn cliënten wil beschermen tegen gevaren in de toekomst die ze nu nog niet kennen of onderkennen.

 

Wanneer op een doordeweekse dag vijf woningen worden overgedragen, elk voor tweehonderdduizend euro, staat er die dag meer dan één miljoen euro op de bankrekening van de notaris. Het Nederlandse volk vertrouwt op het notariaat. En dat mag ook, we zorgen er zoveel mogelijk voor dat alles op rolletjes loopt. Maar het is en blijft een verantwoordelijkheid.

 

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft daarom regels gegeven om het betalingsverkeer in juiste banen te leiden. Voordat na een eigendomsoverdracht gelden mogen worden uitbetaald, wordt gecontroleerd of de akte van levering op de juiste manier is ingeschreven, en of er tussentijds geen beslag is gelegd, een (extra) hypotheek is ingeschreven of de verkoper failliet is gegaan. Pas na diverse checks wordt de hypotheek van de verkoper afgelost, krijgen de makelaar en de taxateur hun kostennota uitbetaald en krijgt de verkoper zijn overwaarde bijgeboekt.

 

Het zou nogal vreemd zijn als de notaris gedurende het gehele proces streng en zorgvuldig is en bij betalingen even de ogen sluit voor “onzuiverheden”. De notaris moet namelijk ook erop toezien dat het betalingsverkeer (via hem/haar) niet wordt misbruikt voor witwassen en fraude.

 

De Wwft legt de notaris (net als onder andere de makelaar, de juwelier en de autoverkoper) de verplichting op om zorgvuldig te zijn met het ontvangen van gelden. Grote sommen contant geld mogen niet worden aangenomen. De (rechts)persoon moet van een eigen rekening overboeken. Wanneer ouders betalen vanwege een schenking, moet daarvan een bewijsstuk in het dossier aanwezig zijn.

 

Bepaalde handelingen moeten worden gemeld bij het uitvoeringsorgaan van de Wwft. Deze meldingsplicht geldt zelfs wanneer de handeling niet wordt uitgevoerd, maar het voornemen er wel was. Een melding kan ook worden gedaan als de notaris een “niet pluis”-gevoel krijgt. Van de melding zelf mogen we de cliënt niet op de hoogte stellen.

 

Verder wil de notaris zijn/haar cliënten behoeden voor problemen in de toekomst, waaronder eventuele problemen met de fiscus (bijvoorbeeld schenkbelasting).

Bijvoorbeeld: wanneer twee mensen samen een huis aankopen zal meestal een hypotheek worden afgesloten. Van het gedeelte dat niet gefinancierd is, behoren beide partijen de helft te betalen. Wanneer een van beide partners meer eigen (privé)vermogen heeft en hieruit het resterend bedrag betaalt, adviseren wij om dit op papier te zetten. Zodat nu en voor de toekomst duidelijk is hoe de geldstromen zijn gelopen en om vast te leggen dat een gedeelte ooit aan deze partner terugbetaald moet worden. Niemand bedenkt bijvoorbeeld dat de relatie over vijf jaar voorbij zal zijn. Wanneer is vastgelegd wie uit welke gelden de koopsom heeft voldaan, kan geen discussie meer ontstaan hoe het ook alweer zat. Dat scheelt een hoop ellende.

 

En ik hoop dat dan wordt gezegd: “Wat fijn dat de notaris toen zo moeilijk deed!”

 

Wilt u meer informatie of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

18 juni 2019

VAKANTIETIJD

Het is weekend. Evert en Maria bereiden zich voor op de vakantie. De laatste dagen is hard gewerkt op kantoor: zo veel mogelijk werk is afgemaakt en het bureau is opgeruimd. Dossiers die niet kunnen blijven liggen zijn aan collega’s overgedragen. Nu is het tijd om ook thuis alles netjes achter te laten. Een laatste wasje wordt gedraaid, nog even opruimen en niet vergeten de sleutel van het huis af te geven aan de buren, die zullen zorgen voor de plantjes en de post. Dinsdagochtend zullen ze vertrekken. De paspoorten worden opgezocht en de koffers worden gepakt.

 

Ongeveer een jaar geleden nu kregen ze dat eerste alarmerende telefoontje van Lieke, de zus van Evert. Lieke en haar vriend Harm hadden een auto-ongeluk gehad. Lieke had wat schrammen en een stijve nek, maar Harm had in de kreukelzone gezeten. Hij moest uit de auto worden bevrijd en was met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Hoewel de operatie was geslaagd, kwam het herstel niet op gang en na een dag of zes was Harm overleden. Lieke was niet te troosten geweest.

 

Evert had zijn zus geholpen met het regelen van de begrafenis. Ook daarna had hij haar met raad en daad bijgestaan. Een nalatenschap regelen, ze hadden er nog nooit mee te maken gehad…
Hij was meegegaan naar de notaris, had meegedacht en vragen gesteld. Lieke was niet in staat op dat moment alles te overzien. Er was geen testament geweest. De notaris legde uit dat al het privévermogen van Harm toekwam aan zijn ouders en zijn broer. Gelukkig hadden Lieke en Harm hadden wel een samenlevingscontract gemaakt, met daarin een “verblijvingsbeding”, waardoor alle gezamenlijke goederen toekwamen aan Lieke, uiteraard wel onder de verplichting om alle gezamenlijke schulden voor haar rekening te nemen. Het gezamenlijk vermogen, dat was in hun geval het woonhuis dat ze samen hadden aangekocht, de inboedel, de auto (nou ja, het wrak), de gezamenlijke huishoudrekening en de daaraan gekoppelde spaarrekening. De enige gezamenlijke schuld was de hypotheek.

 

In het samenlevingscontract had de notaris ook een onherroepelijke volmacht opgenomen, zodat een akte kon worden opgesteld waarin Lieke de helft van Harm aan zichzelf kon leveren. Die akte werd ingeschreven in het kadaster. Daarmee werd Lieke enig eigenaar van het huis. Ook de gezamenlijke bankrekeningen werden alleen op naam van Lieke gezet.

 

En de hypotheek? Daaraan was een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld geweest. De uitkering was naar de bank gegaan en daardoor was er nog maar een gedeelte van de hypotheeklening over. De maandelijkse betalingen waren goed betaalbaar met haar salaris.

 

Er was nog iets waar Lieke blij van werd. Door het samenlevingscontract hoefde ze geen erfbelasting te betalen. Omdat ze al meer dan een half jaar een samenlevingscontract hadden, werd ze voor de erfbelasting als een echtgenote behandeld. Dat betekende dat ze een hoge vrijstelling had. Wat was Lieke blij geweest dat ze dit goed geregeld hadden! Bij alle ellende die ze te verduren kreeg, leverde dit nog de minste problemen op.

 

Gaat u ook samenwonen? Laat u goed voorlichten door de notaris. Wilt u meer informatie of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Samenlevingscontract Notarishuys Veldhoven

17 april 2019

DE JUBELTON

Toen in 2008/2009 de financiële crisis uitbrak, was er paniek. De werkloosheid nam toe, overheden en banken werden met argwaan bekeken, het vertrouwen nam af en de woningmarkt stokte. De waarde van de huizen daalde en ineens werd duidelijk dat sommige huizen door de (te) hoge financieringen “onder water” stonden. Om de woningmarkt weer uit het slop te helpen bedacht de overheid een stimuleringsmaatregel.

 

De oudere generatie heeft altijd hard gewerkt, goed gespaard en heeft het geld. Als de jongere generatie nog niet de tijd heeft gehad om genoeg op te bouwen, midden in de gezinsvorming zit en het geld goed kan gebruiken, wat zou dan het effect zijn als we zouden toestaan om grotere bedragen over te hevelen van de oudere naar de jongere generatie?

 

Eenmalige vrijstelling
En zo kwam er een eenmalige grote vrijstelling voor ouders die aan hun kinderen geld zouden schenken, tot maximaal € 50.000,-, dat moest worden besteed aan de aankoop, verbouwing of verbetering van de eigen woning of aan het aflossen van de eigenwoningschuld. De kinderen moesten wel tussen de 18 en 40 jaar zijn, en de vrijstelling kon niet over meerdere jaren worden verspreid.
Later werd dit nog uitgebreid. De vrijstelling werd in 2013 en 2014 opgehoogd tot € 100.000,- en ook toepasbaar op iedereen tussen de 18 en 40 jaar die een grote schenking ontving. Nog steeds eenmalig.
Sommige hoogleraren konden hun geluk niet op en benadrukten dat ouders en kinderen zouden jubelen vanwege dit vrijgestelde bedrag: de uitdrukking “jubelton” was geboren.

 

Verstandige maatregel
Terwijl het eerst een crisismaatregel was, drong het bij de overheid door dat dit toch wel een heel verstandige maatregel was. Ten eerste wordt het geld vrijgemaakt voor de jeugd, ten tweede hoefde minder te worden geleend en zou de schuldenproblematiek minder worden, ten derde kon de overheid besparen doordat minder hypotheekrenteaftrek kon worden geclaimd, en ten vierde moest de overwaarde bij verkoop weer opnieuw in een huis geïnvesteerd worden (en dus ook in de toekomst daarover geen hypotheekrenteaftrek).
In 2015 en 2016 gingen de vrijstellingsbedragen weer omlaag, om in 2017 weer omhoog te gaan naar € 100.000,-. Deze vrijstelling bleef definitief in de wet.
Om scheve verhoudingen te voorkomen stond de overheid toe dat mensen die eerder een grote schenking hadden gehad, maar geen ton, én nog onder de 40 waren, in aanmerking kwamen voor een “inhaalschenking”. Er werd onderscheid gemaakt tussen schenkingen vóór 2010, tussen 2010 en 2014, en de jaren 2015 en 2016.

 

Nieuwe regels in 2019
De staatssecretaris van Financiën heeft begin 2019 nieuwe regels ingevoerd. De inhaalschenking is nu afgeschaft.
Daarvoor in de plaats is gekomen dat het bedrag van de grote vrijstelling in drie aaneengesloten jaren mag worden aangewend voor de aankoop, verbouwing of verbetering van de eigen woning of aan de aflossing van de eigenwoningschuld.
Anderzijds mogen ook de schenkers het vrijgestelde bedrag spreiden over twee of drie jaar, die in een aaneengesloten periode van drie kalenderjaren moeten vallen. En het belangrijkste: bij alle betrokken schenkingen moet een aangifte worden ingediend bij de Belastingdienst waarbij een beroep moet worden gedaan op de onroerend-goed-vrijstelling.

 

Mocht het u nu duizelen, weet dan dat de notaris u hierin kan bijstaan en u kan ontzorgen. Zowel de schenking(en) als de aangifte(s) regelen we graag voor u!

 

Wilt u meer informatie of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Samenlevingscontract Notarishuys Veldhoven
Levenstestament Notarishuys Fenoomenaal

1 april 2019

7 mei lezing: Het levenstestament.

Op dinsdagmiddag 7 mei 2019, kantoor Notarishuys Veldhoven

 

Tijdens onze open dag op 3 november verzorgden we een lezing over het levenstestament. Omdat daar massale belangstelling voor bleek te zijn, hebben we deze lezing op diezelfde dag maar liefst drie keer gegeven. Nog steeds blijkt hier veel interesse in te zijn. Daarom hebben we besloten om nogmaals een lezing te verzorgen over dit onderwerp.

 

Op dinsdagmiddag 7 mei bent u vanaf 15.00 uur welkom op ons kantoor. Om 15.15 starten we met de lezing. Deze duurt ongeveer een uur.

 

Wilt u meer informatie over het levenstestament of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

21 maart 2019

WAAR KAN HET MISGAAN BIJ EEN NALATENSCHAP?

Als er erfgenamen in een familie zijn die beneficiair willen aanvaarden, of op grond van de wet niet anders mogen dan beneficiair aanvaarden, adviseren wij vanuit het notariskantoor alle erfgenamen beneficiair te laten aanvaarden. En dat is niet voor niets.

 

Enige tijd geleden is er een uitspraak gedaan door de Rechtbank Gelderland, die precies aangeeft welke problemen kunnen optreden wanneer dat niet gebeurt.

Van een gezin van elf kinderen was vader overleden in 1994. Hij had een langstlevende testament gemaakt (een “ouderlijke boedelverdeling”), waardoor alle bezittingen naar moeder gingen en het erfdeel van de kinderen pas uitbetaald hoefde te worden als moeder ook overleden zou zijn.

Verder had vader vastgelegd dat over het erfdeel een enkelvoudige rente van 6% moest worden betaald. Die hoefde moeder zelf niet uit te keren, dus in feite werd de rente bijgeschreven. Vaders erfdeel en de rente waren dus pas opeisbaar na moeders overlijden.

 

Fiscaal kan dat heel gunstig uitpakken. Maar in deze zaak ging het mis.

 

Toen moeder in 2017 overleed hebben negen van de kinderen haar erfenis zuiver aanvaard. Nummer tien stond onder bewind. Zijn bewindvoerder kon niet anders dan namens hem de nalatenschap beneficiair te aanvaarden. Nummer elf reageerde nergens op. Nadat hij op de hoogte was gesteld van de beneficiaire aanvaarding van nummer tien, deed nummer elf nog steeds niets. Toen hij binnen drie maanden na die mededeling nog steeds geen keuze had uitgebracht, mocht men op grond van de wet aannemen dat ook hij beneficiair had aanvaard.

 

Moeders nalatenschap leek positief. De kinderen hadden echter geen rekening gehouden met de erfdelen uit vaders nalatenschap. Die moesten nog, met rente,  uit de nalatenschap van moeder worden uitbetaald. Maar omdat er 23 jaren zaten tussen het overlijden van de beide ouders, moest door de renteclausule bovenop het erfdeel 138% rente betaald worden (23 x 6%).

 

Resultaat: de twee beneficiaire erfgenamen kregen hun vaders erfdeel met rente geheel betaald. De andere erfgenamen kregen hun erfdeel niet uitbetaald, sterker nog: ze moesten uit eigen vermogen bijleggen om die andere twee te betalen. Ziedaar hoe familieproblemen kunnen ontstaan. Dus zelfs al lijkt alles koek en ei: ga niet overhaast te werk, zet eerst alle feiten op een rij, overleg met uw notaris en aanvaard beneficiair.

 

Wilt u meer informatie over een testament of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Testament Notarishuys Veldhoven Fenoomenaal
Testament Notarishuys Veldhoven Fenoomenaal

23 januari 2019

KAN IK MIJN KIND ONTERVEN?

Tijdens een bespreking vraagt Kees, getrouwd met Loes en vader van drie kinderen, of hij in zijn testament zijn zoon Karel kan onterven. Er is al jaren geen contact meer.

 

Het antwoord is: ja, dat kan. Maar als Karel het er niet mee eens is, kan hij een beroep doen op zijn legitieme portie. Hij krijgt dan recht op een erfdeel dat de helft bedraagt van het erfdeel dat hij zou hebben gekregen als er geen testament was gemaakt. Het normale erfdeel zou zijn een kwart, de legitieme is dan een/achtste.

 

Karel moet wel een beroep doen op de legitieme portie binnen vijf jaar na het overlijden van Kees. Zou Karel een dag nadien zijn recht inroepen, dan is hij te laat. Het is overigens niet nodig om vijf jaar in spanning te zitten. De overige erfgenamen kunnen Karel ook een redelijke termijn stellen om zijn keuze te maken: of het inroepen van de legitieme portie of berusten in het testament. Om bewijsproblemen te voorkomen moet dit altijd schriftelijk worden vastgelegd.

 

Wilt u meer informatie over een testament of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

26 november 2018

OVERWELDIGENDE BELANGSTELLING OPEN DAG NOTARISHUYS VELDHOVEN

Op zaterdag 3 november vierde Notarishuys Veldhoven het 175-jarig jubileum van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). We wilden dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan en organiseerden een publieksdag waarbij mensen een ‘kijkje in de keuken’ konden nemen. Dat hebben we geweten! We werden overvallen door de drukte!

 

Onvoorstelbaar veel mensen passeerden de feestelijke boog van ballonnen over de rode loper. Men hing letterlijk ‘met de benen buiten’. Naar schatting hebben ruim 250 mensen ons kantoor bezocht. We vonden het ontzettend leuk om iedereen te ontvangen en ons interessante vak met hen te delen.

 

Het plan was om een lezing over het levenstestament te geven om 14.00 uur. Vanwege overweldigende belangstelling hebben we deze lezing in totaal wel drie keer gegeven, met steeds een volle zaal van circa veertig personen. Ook de informatiemarkt met informatie over testament, levenstestament, samenwonen, trouwen en de aankoop van een huis werd druk bezocht. Veel gasten hadden een speeddate met de notarissen, kandidaat-notarissen en andere medewerkers. De open dag was een groot succes. Wij hebben ervan genoten en vinden het zeker voor herhaling vatbaar.

 

Notarishuys Veldhoven KNB 175 

 

Mocht u ons in de drukte niet hebben kunnen spreken of heeft u behoefte aan een maatwerk advies, neem dan gerust even contact op, dan maken we een afspraak en hebben we alle tijd voor u.

Notarishuys Veldhoven KNB 175

14 november 2018

WAT IS ESTATE PLANNING?
Deel 4: Verzekeringen.

Een levensverzekering is een van de mogelijkheden om te regelen dat iemand een geldbedrag ontvangt op een moment dat daaraan behoefte is. Let goed op hoe je dit regelt. Want de wetgever heeft voorzien dat mensen creatief zijn in het wegzetten en terugontvangen van gelden via een verzekeringsmaatschappij. In de Successiewet is een artikel opgenomen waardoor de fiscus toch erfbelasting kan heffen.

 

Laten we beginnen met wat basiskennis. Er is een verzekeringnemer, dat is degene die de polis afsluit. Er is een verzekerde, het “lijdend voorwerp”, degene naar aanleiding van wiens overlijden de uitkering vrijkomt. En er is de begunstigde, die de uitkering in ontvangst mag nemen.

 

Voorbeeld 1:
Verzekeringnemer A betaalt de premie. Hij heeft de verzekering afgesloten op zijn eigen leven. B is begunstigde. Als A overlijdt, krijgt B de uitkering. Zij heeft zelf niets betaald, maar ontvangt wel. De fiscus mag doen alsof B het bedrag op grond van erfrecht had verkregen, en de uitkering zal belast kunnen worden met erfbelasting.

 

Voorbeeld 2:
Verzekeringnemer A betaalt de premie. Hij heeft de verzekering afgesloten op het leven van B. A heeft zichzelf als begunstigde aangewezen. Wanneer B overlijdt ontvangt A de uitkering. (Wordt dit over en weer gedaan tussen A en B, en B en A, dan spreken we van een kruispolis.)

 

Voor de erfbelasting is nu van belang de vraag uit welk vermogen de premies zijn betaald.

 

Wanneer A en B ongehuwd samenwoonden of gehuwd waren buiten gemeenschap van goederen is ontvangst zonder erfbelasting mogelijk.
Voorwaarde is wel dat de polis correct is opgesteld, én dat in het samenlevingscontract of de huwelijksvoorwaarden was opgenomen dat premies van levensverzekeringen nooit behoren tot de gemeenschappelijke kosten.
Alleen als A verplicht was uit eigen vermogen de premies te betalen (waardoor hij eigenlijk zijn eigen uitkering heeft betaald), kan de uitkering onbelast worden ontvangen.

 

Wanneer door huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen A en B een gemeenschap van goederen is ontstaan, wordt aangenomen dat de premies uit de gemeenschap zijn betaald. De overledene B heeft zodoende meebetaald aan de uitkering aan A.
Weer zal de belastingdienst de uitkering bijtellen bij de overige erfrechtelijke verkrijgingen.

 

Een (kleine) troost is: de helft van de premies mag worden afgetrokken van het bedrag van de uitkering. Een (grote) troost is dat een echtgenoot of een samenwoner met samenlevingscontract een grote vrijstelling heeft voor de erfbelasting.

 

Wilt u meer informatie of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

10 november 2018

WAT IS ESTATE PLANNING?
Deel 3: Schenkingen.

Een van de opties om zo min mogelijk erfbelasting te betalen, is het verkleinen van het vermogen en dus van de toekomstige nalatenschap. Dat kan onder andere door schenkingen of (zoals de verzamelnaam luidt) giften.

 

Een paar mogelijkheden:
1) U verkoopt of doet iets voor een te lage prijs. Wanneer u een willekeurige derde 100 zou hebben berekend, en u berekent uw kind 70, dan bevoordeelt u uw kind voor 30. Omgekeerd komt ook voor: u koopt iets voor een te hoge prijs en betaalt dus te veel.

 

2) U geeft een geldbedrag, in contanten of via een bankoverboeking. Het geld wordt hierdoor zichtbaar overgeheveld van het ene vermogen naar het andere. De schenker kan het tijdstip uitkiezen dat de ontvanger het nodig heeft, en ziet wat er met het geschonken geld gebeurt.

 

3) Schenken op papier: u verplicht zich bij notariële akte tot betaling van een bepaald bedrag, en tot het tijdstip van betaling (uiterlijk bij overlijden) leent u het bedrag direct weer terug. In ruil betaalt u daarover aantoonbaar een rente van 6% per jaar. Dus betaal de rente over de bank, en print en bewaar die bankafschriften!
De schenking heeft ook gevolgen voor de inkomstenbelasting: de schenker mag de schuld aftrekken in box 3 en de begiftigde moet de vordering bijtellen in box 3.
U mag de rente niet “bijschrijven”. Als de rente niet, niet geheel of niet aantoonbaar is betaald, kan (en zal) de fiscus de schenking negeren en niet in aftrek brengen op de nalatenschap. Dan wordt dus toch erfbelasting betaald: zonde van de moeite en de kosten.

 

Over schenkingen en giften is in principe schenkbelasting verschuldigd. Kinderen hebben sowieso een jaarlijkse vrijstelling van ruim € 5.000,-. Deze kan eenmalig (tussen de 18 en 40 jaar) worden verhoogd tot ruim € 25.000,- (vrij te besteden), tot € 50.000,- (voor studie) of tot ruim € 100.000,- (voor aankoop of verbetering van een eigen woning of aflossing van de hypotheekschuld daarop). Kleinkinderen hebben een jaarlijkse vrijstelling van ruim € 2.000,-.

 

Mocht u nadenken over schenkingen, laat u zich dan voorlichten over de mogelijkheden en gevolgen

 

Wordt vervolgd…

 

Wilt u meer informatie over schenkingen, een testament of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

18 oktober 2018

Notarishuys Veldhoven viert 175 jaar KNB
Publieksdag Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie op 3 november

In 2018 bestaat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) 175 jaar. Een bijzonder jubileum, een om trots op te zijn. De notaris is onmisbaar op alle belangrijke momenten in ieders leven. De KNB laat dit jubileum niet ongemerkt voorbijgaan.

 

De notaris is jarig en trakteert.
De KNB viert dit jubileum met een landelijke publieksdag waarop de notaris een ‘kijkje in de keuken’ geeft. Notarishuys Veldhoven is een notariskantoor dat al ruim 50 jaar midden in de samenleving staat. Daarom haken wij graag en met veel enthousiasme aan bij deze publieksdag. Notarishuys Veldhoven opent op zaterdag 3 november van 13.00 tot 16.00 uur haar deuren met een interessant programma voor jong en oud.

 

Lezing: Levenstestament
Om 14.00 uur wordt er een lezing gegeven over het levenstestament. Aansluitend is er voldoende ruimte voor al uw vragen. Bij voldoende belangstelling kunnen we deze lezing dezelfde middag eventueel herhalen. U hoeft zich niet vooraf aan te melden.

 

Informatiemarkt
We organiseren een informatiemarkt. Hier kunt u meer informatie vinden over testament, levenstestament, samenwonen, trouwen en de aankoop van een huis. Laat u geheel vrijblijvend informeren.

 

Kleurwedstrijd
Ook aan de kinderen is gedacht. Er wordt een kleurwedstrijd gehouden voor de kinderen. Alle tekeningen krijgen deze dag een mooi plekje op ons kantoor. Maak kans op een leuke prijs!

 

Programma
13.00 Start programma: inloop
13.00 – 16.00 Informatiemarkt, kleurwedstrijd
14.00 – 15.00 Lezing: Levenstestament
16.00 Einde programma

 

Wilt u meer informatie of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

28 september 2018

WAT IS ESTATE PLANNING?
Deel 2: Het erfrecht.

Om vermogen fiscaal-vriendelijk over te laten gaan naar een volgende generatie kijken we in eerste instantie naar het vermogen. Als een overledene een klein vermogen heeft, is de nalatenschap dus ook klein en de erfbelasting laag. Als iemand heel veel vermogen heeft, is diens nalatenschap groot en de erfbelasting hoog.

 

Belangrijk om te weten is dat een echtgenoot een grote vrijstelling heeft voor de erfbelasting (ruim € 600.000,00) en een kind een veel kleinere vrijstelling (iets meer dan € 20.000,00 per kind).

 

Je hebt meerdere uitgangspunten om naar een fiscaal plaatje te kijken.
In de eerste plaats kun je zoeken naar de manier waarop de langstlevende zo min mogelijk erfbelasting hoeft te betalen. Door gebruik te maken van de hoge vrijstelling van de langstlevende kan erfbelasting worden verminderd.
De testateur kan de echtgenoot een groter erfdeel toekennen, of een vruchtgebruik. Ook kan de testateur de echtgenoot de mogelijkheid geven een extra bedrag in geld aan zichzelf toe te kennen, zodanig dat de grote vrijstelling volledig wordt benut.
Soms gaan erflaters nog een stap verder en onterven ze de kinderen bij het eerste overlijden.

 

In de tweede plaats kun je zoeken naar de manier om zo min mogelijk erfbelasting te betalen over beide vermogens (dus over het totaal van de eerste en de tweede nalatenschap).
Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een hoge rente over het erfdeel van de kinderen. Het erfdeel groeit in de jaren tussen het eerste en het tweede overlijden aan met de rente. Doordat de erfdelen groeien, verminderen deze de tweede nalatenschap. De rente wordt belastingvrij uitgekeerd.

 

Verder kan erfbelasting worden bespaard door het opnemen van een kleinkindlegaat in het testament. De vrijstelling voor de erfbelasting per kleinkind is ook ruim € 20.000,00.

 

Tenslotte een relativerende opmerking. Wanneer u een testament opstelt, zult u in de eerste plaats uw geliefde(n) goed verzorgd willen achterlaten. Fiscale voordelen zijn leuk, maar u moet bij het testament nog wel een goed gevoel overhouden. Ook daar houden wij rekening mee!

 

Wordt vervolgd…

 

Wilt u meer informatie over estate planning, een testament of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

21 augustus 2018

WAT IS ESTATE PLANNING?
Deel 1: Het huwelijksvermogensrecht.

De economie trekt aan, de huizenmarkt trekt aan, de consumenten hebben weer meer vertrouwen, kortom: de crisis lijkt bezworen. Ook de gemiddelde nalatenschap is groter dan enige tijd geleden. Niet alleen erfgenamen, ook de fiscus zal daar blij mee zijn. Nu is onze nationale sport natuurlijk het vermijden van belastingen, en zolang dat met legale middelen gaat is daar weinig op tegen. Dus is de vraag: hoe moet ik handelen zodat de erfbelasting zo laag mogelijk uitvalt?

 

Het advies om te zorgen dat vermogen fiscaal-vriendelijk overgaat naar een volgende generatie noemen we “estate planning”, ook te vertalen als “nalatenschapsplanning”. De meeste mensen zullen denken dat een testament het belangrijkste is. Dat is niet per definitie zo.
De notaris denkt bij estate planning aan het volgende rijtje: huwelijksvermogensrecht, testament, schenkingen, verzekeringen. Daarnaast besteden we aandacht aan internationale aspecten (buitenlands vermogen), en aan het levenstestament, om te zorgen dat iemands plannen en ideeën worden uitgevoerd of voortgezet.

 

Wanneer dus een echtpaar bij de notaris komt voor een advies is de eerste vraag: zijn er huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Hoe zien die voorwaarden eruit? Zijn ze wel nageleefd? Wat was eigenlijk de reden dat ze ooit gemaakt zijn? Zijn ze op dit moment nog nodig of nuttig, of zitten ze ons eigenlijk eerder in de weg?

 

Huwelijksvoorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden) leggen vast wat het vermogen van beide echtgenoten is ten tijde van het tekenen van de akte, en hoe de echtgenoten daar in de toekomst mee willen omspringen. En het maakt nogal verschil of Jan en Annie bij de notaris zijn geweest omdat Jan een risicovolle onderneming wilde overnemen en nu ondernemer in ruste is, of dat Annie wilde voorkomen dat Jan haar om het geld trouwde en na korte tijd met haar familiekapitaal aan de haal zou gaan na een echtscheiding.

 

Wanneer we nu de huwelijksvoorwaarden zouden opheffen en een algehele gemeenschap van goederen creëren, worden de vermogens van beide echtgenoten gelijk aan elkaar. “Vermogen” heet na overlijden een “nalatenschap”. Door nivellering van de nalatenschap bereik je al gauw een verlaging van de erfbelasting.

 

Wordt vervolgd…

 

Wilt u meer informatie over estate planning of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

10 juli 2018

DE UITSLUITINGSCLAUSULE: DE THEORIE EN DE PRAKTIJK

Veel ouders nemen in hun testamenten en bij schenkingen de uitsluitingsclausule op. Wij noemen deze bepaling ook wel privéclausule, en sommigen noemen hem zelfs de “anti-schoonzoon-clausule”. Het komt allemaal hierop neer: ouders willen voorkomen dat, als hun kind in een echtscheiding belandt, het geschonken of geërfde vermogen, of de waarde die ervoor in de plaats is gekomen, moet worden gedeeld met de (aanstaande) ex-partner. Want ja, hoe gaan die dingen? Het verloop van een relatie kun je niet altijd voorspellen.

 

Neem Jan en Daniëlle, zij hebben besloten uit elkaar te gaan. Er is geen ruzie, maar de echtgenoten zijn uit elkaar gegroeid. Ze willen de zaken netjes regelen, en in goede harmonie de zaken verdelen.

 

Algehele gemeenschap van goederen
Jan en Daniëlle zijn destijds gewoon in algehele gemeenschap van goederen getrouwd. Veel vermogen hadden ze niet. Dat veranderde toen de ouders van Daniëlle begonnen te schenken, en na hun overlijden bleek dat haar ouders meer vermogen hadden opgebouwd dan gedacht. En door de uitsluitingsclausule was het alleen van Daniëlle. Maar een gedeelte van het geld was geïnvesteerd in het huis (verbouwing), een gedeelte was opgegaan aan de dagelijkse boodschappen, en een ander gedeelte was besteed aan iets meer luxe uitgaven: een verre reis, een duur horloge voor Jan en sieraden voor Daniëlle zelf. Dus waarop had zij nou recht?

 

Overzichtelijke verdeling
Jan en Daniëlle zijn er uiteindelijk wel uitgekomen. Omdat Daniëlle de gelden op een privé-bankrekening had gestort, en de afschriften had bewaard, was alles overzichtelijk. Ze konden precies zien wanneer wat was betaald en hoeveel geld daarmee was gemoeid. Datgene wat was “verteerd“ (opgegeten en aan leuke dingen uitgegeven) hebben ze niet verrekend. Op is op, hadden ze al eerder met elkaar afgesproken. De sieraden nam Daniëlle natuurlijk mee, en het in de woning en het horloge geïnvesteerde geld is vooraf berekend en aan Daniëlle terugbetaald, waarna de gemeenschappelijke goederen zijn verdeeld.

 

Belangrijk was dat ze tevoren goede afspraken hadden gemaakt en op papier gezet, de bewijsstukken hadden bewaard én de wil hadden om eruit te komen. Want over geldzaken kunnen de gemoederen hoog oplopen!

 

Wilt u meer informatie over een testament of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Testament Notarishuys Veldhoven Fenoomenaal
Testament Notarishuys Veldhoven Fenoomenaal

18 mei 2018

ZUIVERE AANVAARDING, WAT IS DAT?

Jan, Kees en Linda waren opgelucht en verdrietig tegelijk. Door zijn slopende ziekte had vader veel ondersteuning en hulp nodig gehad de laatste tijd. Het waken aan zijn sterfbed was goed geweest, maar alles bij elkaar was het vermoeiend geweest.

 

Ze hadden de begrafenis zorgvuldig geregeld. De uitvaart was goed verlopen en aan de koffietafel was af en toe zelfs gelachen. Ook de kinderen van Trees waren geweest. Trees was de tweede vrouw van vader. Ze waren maar kort getrouwd geweest, en het was alweer tien jaar geleden dat ze was overleden.

 

“Goh”, zei Jan, altijd al de actiefste van de drie, “ik stel voor dat we morgen even een time-out nemen en dan vrijdag afspreken in de woning. We moeten dan de financiële papieren doornemen, de abonnementen opzeggen, en de inboedel opruimen en alvast verdelen. En dan bellen we gelijk de bank dat we de rekeningen opheffen, en ook de huisbaas dat we de huur willen opzeggen. Hoe eerder we de zaken aanpakken, des hoe beter. Oh, trouwens Linda, Kees en ik hebben al besproken dat jij de sieraden mag hebben die pap nog had bewaard van mam.”

 

Linda dacht na. Die sieraden wilde ze graag, maar dit ging haar te snel. “Jan, moeten we niet eerst weten wat de nalatenschap inhoudt, voordat we gaan verdelen? Weet jij hoe het zit met de erfdelen van de kinderen van Trees? Voor zover ik weet zijn die nooit uitbetaald, en pap heeft best royaal geleefd nadat Trees is overleden. Als we nu te snel handelen moeten wij hen straks misschien uit eigen zak betalen!”

 

Linda heeft gelijk: aanvaard nooit zomaar een nalatenschap, zonder te weten welke bezittingen en schulden behoren tot die nalatenschap. Het zonder enig voorbehoud accepteren van sieraden en inboedelgoederen kan betekenen dat u de nalatenschap “zuiver” aanvaardt. Daarmee wordt u ook (met eigen vermogen) aansprakelijk voor de nalatenschapsschulden. Door beneficiair te aanvaarden beschermt u uw privévermogen.

 

Laat u daarom goed voorlichten over de mogelijke keuzes en de gevolgen daarvan, en inventariseer de nalatenschap voordat u kiest.

 

Wilt u meer informatie over een testament of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

25 april 2018

HET LEVENSTESTAMENT: HOU DE REGIE ZELF IN HANDEN!

Terwijl Jan net de diagnose dementie had gekregen, overleed zijn vrouw Ans plotseling. Ineens werd het voor iedereen duidelijk hoeveel zorg Jan nodig had. Vrij snel daarna werd Jan dan ook opgenomen in een verpleeghuis.
Om het huis te kunnen verkopen, vroegen de kinderen bewindvoering aan. En toen er een koper was gevonden, vroegen ze machtiging voor de verkoop en de levering, en toestemming om schenkingen te mogen doen uit de opbrengst van de woning.
Zowel de kinderen als de kleinkinderen konden het geld goed gebruiken. Bijkomend voordeel: de eigen bijdrage voor de zorg zou lager worden en bij het overlijden van Jan zouden de kinderen minder erfbelasting betalen.

 

Hoe liep dat af?
De toestemming tot verkoop en levering kwam er. Maar de rechter gaf geen toestemming voor de schenkingen. Die waren niet in het belang van Jan. Bovendien hadden Jan en Ans nooit schenkingen gedaan, nou ja, behalve dan kleine bedragen met de verjaardagen. En door middel van de bewindvoering de kinderen bevoordelen, daar deed de rechter niet aan mee.

 

Had het anders gekund?
Jazeker! Toen Jan en Ans nog in goede gezondheid verkeerden, hadden ze levenstestamenten kunnen laten opstellen.

 

Wat kunt u vastleggen?
In een levenstestament legt u vast aan welke vertrouwenspersoon u een volmacht geeft om uw financiële zaken te mogen regelen als u het zelf niet meer kunt. Bijvoorbeeld bij opname in een ziekenhuis of zorginstelling, bij dementie of door fysieke beperkingen.
Denk aan verkoop van de woning, het regelen van hypotheken, verzekeringen, belastingaangiftes, beheer van de bankrekeningen, het doen van schenkingen, het afhandelen van nalatenschappen, het uitkeren van erfdelen, enzovoorts.
Daarnaast kunt u medische zaken regelen, zoals het inzagerecht in het medisch dossier, een behandelverbod en een euthanasieverklaring.
Door een levenstestament te maken en uw wensen duidelijk vast te leggen, voorkomt u het aanstellen van een bewindvoerder door de rechter, en houdt u de regie in eigen hand!

 

Wilt u hierover meer weten? Of wilt u een levenstestament laten opstellen? Neem direct contact met ons op.

Levenstestament Notarishuys Fenoomenaal

23 maart 2018

JA, IK WIL! HUWELIJKSVOORWAARDEN?

De hele wereld mag het weten: hij heeft je gevraagd om met hem te trouwen en je hebt ja gezegd. De datum is vastgelegd en jullie beginnen te zoeken en te regelen: de locatie, de jurk, de ringen, de getuigen, de auto, de fotograaf, de huwelijksreis… Plannen genoeg voor de mooiste dag van je leven. Uiteindelijk is dit “once in a lifetime” en ze leefden nog lang en gelukkig! Toch?

 

Helaas houdt de relatie niet bij iedereen stand. Eén op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. En die roze wolk kan behoorlijk donkergrijs worden. Wanneer je het er ten slotte over eens bent dat samen verder gaan geen optie meer is, moet je de relatie ontvlechten en het vermogen delen dat je samen hebt opgebouwd.

 

Heb je niets op papier gezet en ben je “gewoon” getrouwd, dan trouwde je vroeger (voor 1 januari 2018) automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Voor die echtgenoten verandert er niets.
Nieuwe echtparen trouwen vanaf 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen.
Wat betekent dat? Heel kort geformuleerd:
• Alles wat je tijdens het huwelijk verkrijgt of verdient is gezamenlijk vermogen.
• Schenkingen, geërfd vermogen en alles wat aanwezig was vóór het huwelijk blijft privé.
Maar hoe ga je dat bewijzen? Hebben jullie erover nagedacht de administratie goed bij te houden?

 

Is het geschonken geld geïnvesteerd in de verbouwing van het gezamenlijk woonhuis en is dit niet vastgelegd en niet meer te bewijzen? Dan ben je die schenking (voor de helft) kwijt.
Het huis was vóór het huwelijk gezamenlijk aangekocht, maar in de verhouding 25%-75%? De wetgever vindt dat je bij het einde gewoon half-half moet delen.

Als dit niet is wat je wilt, dan moeten jullie vóór het (burgerlijk) huwelijk vastleggen hoe jullie het wel zouden willen. Dat doe je in een notariële akte van huwelijksvoorwaarden.
Ook als je twijfelt waar je goed aan doet: laat je voorlichten door de notaris. Meestal is er veel om over na te denken, dus maak die afspraak op tijd.

 

Wilt u meer informatie over huwelijksvoorwaarden of wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

21 februari 2018

JE KINDEREN LATEN MEEDELEN IN DE ERFENIS, OF TOCH LIEVER NIET?

Legitieme portie, wat is dat?
In een testament kun je een kind onterven. Dit betekent dat een ouder regelt dat het kind niks uit de erfenis krijgt. Of een kind dan daadwerkelijk niks uit de erfenis krijgt, hangt van het kind zelf af. In de wet staat namelijk dat een kind recht heeft op de legitieme portie. Dit is een minimumdeel uit de erfenis van een ouder. Als een kind de legitieme portie claimt, moet een berekening worden gemaakt om welk geldbedrag het precies gaat. Deze berekeningsmethodiek is door de wet voorgeschreven. Kinderen kunnen de legitieme portie ook claimen als ze door het testament minder erven dan het minimumdeel.

 

Hoe lang de tijd om te claimen?
Als een kind is onterfd, dan kan het binnen vijf jaar na overlijden van de ouder de legitieme portie claimen. Heeft het kind wel wat geërfd maar is dat minder dan het minimumdeel, dan geldt er vaak een kortere termijn en moet binnen drie maanden de legitieme portie worden geclaimd.
De erfgenamen die niet vijf jaar willen wachten of de claim wordt gelegd, kunnen het kind vragen een besluit over de legitieme portie te nemen.

 

Wel recht op legitieme portie, maar moeten wachten?
In een aantal gevallen krijgt een kind dat de legitieme portie heeft geclaimd nog geen geld uit de erfenis. Het geld van de legitieme portie wordt dan namelijk pas uitbetaald als de echtgenoot die de overleden ouder achterliet, ook is overleden. In sommige gevallen geldt dit ook als de overleden ouder met een partner samenwoonde, er een notarieel samenlevingscontract was en in het testament een uitstelclausule is opgenomen.

 

Wilt u hierover meer weten? Of wilt u een testament laten opstellen? Neem direct contact met ons op.

Testament Notarishuys Veldhoven Fenoomenaal
Levenstestament Notarishuys Fenoomenaal

9 januari 2018

WAAROM EEN LEVENSTESTAMENT?

Je wilt iets regelen voor het moment in je leven dat je zelf -tijdelijk of langdurig- geen beslissingen meer kunt nemen. Bijvoorbeeld als je dement wordt of als je een ernstig ongeluk krijgt. Je kunt voor die situaties een levenstestament maken.

 

Vertrouwenspersoon
Je wijst in het levenstestament een gemachtigde (vertrouwenspersoon) aan die beslissingen namens jou neemt als je dat zelf tijdelijk of blijvend niet meer kunt.
In een levenstestament kun je aan je vertrouwenspersoon instructies geven. Bijvoorbeeld wat er moet gebeuren als je definitief in een verpleeghuis wordt opgenomen, welke medische behandelingen je wel en niet wilt ondergaan en bijvoorbeeld wie er gewaarschuwd moet worden als je overlijdt.

 

Beslissingen nemen
Als je dat zelf niet meer kunt, moet er namens jou een aantal zaken worden geregeld zoals het betalen van rekeningen, je administratie en het doen van belastingaangiften. Als je niet meer thuis kunt wonen, dan moet iemand voor jou een nieuw onderkomen zoeken en namens jou beslissen wat er met de woning en inboedel moet gebeuren.
Het gaat niet alleen om zakelijke beslissingen maar ook om beslissingen over je medische behandeling.

 

Partner of kinderen
Vaak wordt gedacht dat een echtgenoot, partner of de kinderen vanzelfsprekend de beslissingen kan nemen als men dat zelf niet kan. Dat is echter niet altijd zo. Een ongetrouwde partner mag niet altijd medische beslissingen voor de partner nemen. Een huis op naam van beide echtgenoten kan niet door één van hen verkocht worden. En kinderen mogen niet zomaar het huis van hun alleenstaande ouder verkopen als deze blijvend wordt opgenomen in een verpleeghuis.

 

Bewindvoerder: als er geen levenstestament is
Als iemand tijdelijk of langere tijd zelf geen beslissingen kan nemen en geen levenstestament heeft gemaakt dan moet de rechter worden gevraagd een bewindvoerder (en mentor) te benoemen. Je hebt dan echter zelf geen zeggenschap over wie de bewindvoerder wordt of hoe deze omgaat met jouw belangen. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat het wel enige tijd kan duren voordat de rechter een bewindvoerder heeft benoemd.
Als je zelf het heft in handen wilt nemen, maak je dus een levenstestament.

 

Wilt u meer informatie over het levenstestament of wilt u graag een afspraak inplannen, neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

13 december 2017

EEN TESTAMENT LATEN MAKEN, IS DAT WEL NODIG?

Wie zijn je erfgenamen als je geen testament hebt?
Als je geen testament hebt, bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Meestal je echtgenoot en je kinderen. Een partner met wie je samenwoont erft niet automatisch. Heb je geen echtgenoot of kinderen, dan erven je ouders, je broers en zussen. Als één van deze erfgenamen eerder dan jij overlijdt, krijgen de kinderen van de betreffende erfgenaam zijn of haar deel.

 

Wat krijgen mijn erfgenamen?
Je erfgenamen krijgen je erfenis. En deze bestaat uit al je bezittingen én je schulden op het moment dat je overlijdt. Je erfenis kan ook een uitkering uit een verzekering zijn of een overlijdensuitkering van je werkgever. Daarnaast heb je een ‘online erfenis’. Denk hierbij aan je profielen op sociale media en gegevens die je op internet bewaart.

 

Wat moet er geregeld worden na mijn overlijden?
Na je overlijden moet er heel wat worden geregeld. Je spullen moeten worden verdeeld of verkocht. Je abonnementen moeten worden opgezegd. Er moet belastingaangifte worden gedaan en lopende rekeningen moeten worden betaald. Als je geen testament hebt gemaakt, regelen je erfgenamen dit gezamenlijk. Als je veel erfgenamen hebt, kan dat in de praktijk onhandig zijn, denk bijvoorbeeld aan erfgenamen die in het buitenland wonen.

 

Wat kan ik in mijn testament regelen?
Met je testament regel je wat jij belangrijk vindt. Je wijst zelf aan wie je erfgenamen zijn en wie, wat, wanneer van je krijgt, bijvoorbeeld: één erfgenaam krijgt dat prachtige schilderij. Daarnaast kun je één of meerdere personen aanwijzen: om je erfenis af te wikkelen of om voor je minderjarige kinderen of je huisdieren te zorgen. Maar je kunt ook zorgen dat ze je erfgenamen begeleiden bij het besteden van je erfenis. Je kunt in je testament ook clausules opnemen die belasting kunnen besparen.

 

Hoe maak ik een testament?
Een testament maak je bij een notaris. Lees hier meer. Je bespreekt eerst wat je belangrijk vindt. De notaris denkt met je mee en stemt je testament af op jouw wensen en persoonlijke situatie. Je testament is pas definitief en rechtsgeldig nadat het ondertekend is.

 

Wil jij zelf bepalen wie van je erft en wie je zaken regelt als jij er niet meer bent?
Maak dan nu een testament. Neem direct contact met ons op.

Testament Notarishuys Veldhoven Fenoomenaal

23 november 2017

NIEUWE REGELS HUWELIJKEN VANAF 2018

Beperkte gemeenschap van goederen
Vanaf 1 januari 2018 wordt de gemeenschap van goederen beperkt. Alleen nog het inkomen en vermogen dat tijdens huwelijk wordt verkregen en met gemeenschappelijke inspanning is opgebouwd behoort tot de gemeenschap van goederen.

Al het bezit dat een echtgenoot vóór het huwelijk heeft blijft privé. Het maken van een beschrijving van het voorhuwelijkse bezit is daarom zeer verstandig. Hoe kun je anders na zoveel jaar huwelijk aantonen wat precies al van jou was voor het huwelijk?

 

Erfenis en schenking niet meer in de gemeenschap van goederen
Ontvangt een echtgenoot een schenking of een erfenis dan blijft dit ook privévermogen. Dit is dus een grote wijziging ten opzichte van het huidige recht.
Een uitsluitingsclausule in het testament of bij schenking wordt niet overbodig. Dit is een bepaling waarin de schenker of degene die het testament maakt opneemt dat de schenking of erfenis niet in de gemeenschap van goederen valt. Dit gaat dan vóór de afspraken die echtgenoten zelf maken. Echtgenoten kunnen namelijk bij huwelijkse voorwaarden afspreken dat zij toch in algehele gemeenschap van goederen gehuwd zullen zijn en dat schenkingen en erfenissen ook in de gemeenschap van goederen vallen.

 

Eigen woning voor het huwelijk niet 50%-50% in eigendom
Hebben de echtgenoten voor het huwelijk samen een woning gekocht, maar niet in de verhouding 50-50 (dus bijvoorbeeld 70% is van de vrouw en 30% is van de man) dan valt dit goed in de gemeenschap van goederen en is het na het huwelijk wel 50% – 50% van ieder van de echtgenoten! Dat zal meestal niet gewenst zijn. Dit geldt ook voor andere goederen dan een woning.
Wil men dit niet, dan moeten de partners vóór het huwelijk huwelijkse voorwaarden maken!

 

Administratie bijhouden
Voor huwelijken na 1-1-2018 zijn er dus drie verschillende vermogens, namelijk het privévermogen dat ieder van de echtgenoten vóór het huwelijk bezat en het gemeenschappelijke vermogen dat gedurende het huwelijk wordt opgebouwd. Om te kunnen bewijzen wat privé en wat gemeenschappelijk is, is het voeren van een administratie cruciaal. Is er geen administratie gevoerd en kan men niet bewijzen dat een bepaald vermogensbestanddeel privé vermogen is, dan wordt dit geacht deel uit te maken van de gemeenschap van goederen.

En voor wie geen afscheid wil nemen van de vertrouwde algehele gemeenschap van goederen blijft de mogelijkheid bestaan om huwelijkse voorwaarden te maken.

11 september 2017

NIEUWE REGELGEVING VEREIST AANPASSINGEN. HEEFT U ALS ONDERNEMER HULP NODIG BIJ UW PENSIOEN? WIJ HELPEN U GRAAG.

Bouwt u pensioen op in uw BV? Dat is binnenkort fiscaal verboden. Hoog tijd dus om contact met ons op te nemen en uw zaken goed door te nemen. Door de komst van nieuwe wetgeving was het belangrijk om vóór 1 juli in actie te komen. Wij kunnen u helpen bij deze nieuwe wetgeving, die vrij ingewikkelde regels kent en strakke deadlines stelt.

 

Drie opties
De afspraken over het pensioen dat u opbouwt in uw eigen BV liggen vast in een pensioenbrief of -overeenkomst. Dit document moest vóór 1 juli zijn aangepast. Voor het reeds opgebouwde pensioen heeft u vervolgens drie opties: bevriezen, omzetten of afkopen. Omzetten en afkopen vereist een melding per formulier bij de Belastingdienst. Dit moet op tijd gebeuren. Het kan gebeuren dat tevens uw (ex-)partner het formulier dient te ondertekenen. De wijzigingen kunnen van invloed zijn op uw testament of  huwelijkse voorwaarden.

 

Professionele begeleiding
Wij begeleiden u graag bij alle te nemen stappen. Interesse? Neem direct contact met ons op.

Nieuws Notarishuys Veldhoven