Hulp bij het vastleggen van huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden

Veel zaken worden automatisch geregeld door te trouwen. Wanneer u vóór 1 januari 2018 bent gehuwd zonder huwelijksvoorwaarden, bent u getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Wanneer u uit elkaar gaat, moet u alles samen delen. Bezittingen, erfenissen, maar ook schulden, zoals een studieschuld of zelfs schulden die al vóór het huwelijk bestonden. Gaat één van de partners failliet, dan gaat de hele gemeenschap van goederen failliet.

Vanaf 1 januari 2018 is nieuw huwelijksvermogensrecht van toepassing. Hierdoor blijven de goederen en schulden van de echtgenoten van vóór het huwelijk privé-eigendom. Inkomsten en alles wat u tijdens het huwelijk aanschaft zal gemeenschappelijk eigendom zijn en zal bij uit elkaar gaan moeten worden verdeeld.

De situatie en wensen van de partners bepaalt hoe de huwelijkse voorwaarden eruit komen te zien. In de akte van huwelijkse voorwaarden legt u samen met de notaris vast of, en welke, bezittingen en schulden tijdens huwelijk voor gezamenlijke rekening zijn en welke privé zullen zijn/blijven. Ook kan worden besloten dat het inkomen niet in de gemeenschap valt. Voor de situatie dat het huwelijk eindigt, kan worden afgesproken dat bepaald vermogen wordt verrekend (finaal verrekenbeding). Er kan hierbij onderscheid worden gemaakt tussen het einde door overlijden of bij echtscheiding.

Redenen voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden kunnen zijn: het uitoefenen, starten of overnemen van een bedrijf, ongelijke vermogensposities (bijvoorbeeld een eigen huis) en/of de verwachting van een groot vermogen door schenkingen of erfenissen,

Tijdens het huwelijk worden aanspraken op ouderdomspensioen opgebouwd. Wie minder verdient bouwt minder pensioen op. De Wet verevening pensioenrecht bij scheiding bepaalt dat een ieder recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen dat de ex-partner later zal ontvangen. Wie dit anders wil regelen, kan dit vastleggen in huwelijkse voorwaarden. U kunt afspreken dat het pensioen niet wordt gedeeld, of dat ook het pensioen dat is opgebouwd tijdens de jaren dat u samenwoonde vóór het huwelijk wordt meegeteld in de verdeling.

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden is maatwerk. Notarishuys Veldhoven verzorgt dit graag voor u.

NOTARISHUYS VELDHOVEN

VOOR DE ZEKERHEID


Wilt u een afspraak maken? Bel Notarishuys Veldhoven dan op 040 – 230 94 94, mail naar info@notarisveldhoven.nl of gebruik ons contactformulier.


Niets is zeker in het leven

Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere
plannen aan het maken bent.

Voor de zekerheid

Afspraak maken Vraag offerte aan

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.