Afspraken vastleggen in een samenlevingscontract voor ongehuwde partners

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is aan te bevelen wanneer u nog niet toe bent aan een huwelijk of geregistreerd partnerschap en toch uw zaken goed geregeld wilt hebben.

Er zijn in de wet weinig regels geschreven die gelden voor ongehuwd samenwonende partners. Het is dus zaak om belangrijke zaken zelf goed te regelen.
In het samenlevingscontract legt u afspraken vast die gelden tijdens de samenwoning, maar ook regelt u de gevolgen van het einde van de relatie zowel door overlijden als bij uit elkaar gaan. Vaak gebeurt dit in combinatie met een testament.

In een samenlevingscontract kunnen regelingen worden getroffen met betrekking tot;

  • de betaling van de huishoudkosten, huisvesting en hypotheeklasten, inbreng van eigen geld in de eigen woning;
  • bij relatiebreuk: alimentatie, verdeling van het spaargeld, wie krijgt de hond, wie mag (hoe lang) in de woning blijven wonen?
  • bij overlijden: een verblijvingsbeding (nu al toedelen voor het geval dat een overlijden plaatsvindt), partnerpensioen, enzovoorts.

Als er kinderen komen, gaat vaak één van de partners minder werken. Degene die minder gaat werken zal minder gaan verdienen en ook minder pensioen opbouwen. Een compensatie in de vorm van een inkomens- en/of alimentatieregeling kan worden vastgelegd.
Tevens biedt een notarieel samenlevingscontract bescherming tegen aanspraken van kinderen, in het geval één partner overlijdt. Daarnaast komt u sneller in aanmerking voor een flinke vrijstelling voor de erfbelasting. 

Bedenk wel dat een partner nooit automatisch erfgenaam is van de andere partner, dus een testament is aan te bevelen en soms echt noodzakelijk.

NOTARISHUYS VELDHOVEN

VOOR DE ZEKERHEID


Wilt u een afspraak maken? Bel Notarishuys Veldhoven dan op 040 – 230 94 94, mail naar info@notarisveldhoven.nl of gebruik ons contactformulier.


Niets is zeker in het leven

Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere
plannen aan het maken bent.

Voor de zekerheid

Afspraak maken Vraag offerte aan

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.