Ondernemingsrecht

Ondernemingsrecht is een breed specialisme binnen het notariaat. Goed ondernemen betekent namelijk ook: juridische zaken meteen vanaf het begin goed regelen. Zowel binnen het bedrijf als privé. Als ondernemer maakt u verschillende fases door. In al die fases kan Notarishuys Veldhoven u bijstaan.

Start-ups

Wij staan alle soorten ondernemers bij. Ook beginnend ondernemers. Vaak zijn dit jonge ondernemers die een grote toekomst zien voor hun start-up en voortdurend vooruitkijken. Ze willen vol gas vooruit, groeien, ontwikkelen, innoveren, samenwerken. Wij helpen hen in de eerste fase bijvoorbeeld met het kiezen van de juiste rechtsvorm. Dit heeft namelijk grote gevolgen voor uw aansprakelijkheid indien er schulden ontstaan en ook voor de belastingen die u dient te betalen. Wij voorzien u van het juiste advies om wel of juist niet te kiezen voor een eenmanszaak, BV, NV, coöperatie, vof of maatschap.

Groeiende ondernemingen

Zodra een bedrijf begint te groeien, komen er weer andere zaken bij kijken. Welke bedrijfsvorm past het beste bij uw bedrijf wanneer u gaat samenwerken met andere partijen? Hoe zit het met de risico’s op aansprakelijkheid? Waar moet u op letten als u personeel gaat aannemen? Wat komt er kijken bij het kopen van een bedrijfspand en het regelen van de financiering daarvan? Om een bedrijf snel te laten groeien, is soms een stevige financiële injectie nodig. Soms komen daar investeerders bij kijken. Notarishuys Veldhoven helpt u graag met het opstellen of wijzigen van statuten, het certificeren en uitgeven van aandelen en het adviseren inzake het aangaan van een samenwerkingsverband.

Kopen of verkopen van een bedrijf

Het kan interessant zijn om een bedrijf te laten groeien door een ander bedrijf over te nemen of eenmanszaken in te brengen in een BV. Als koper wilt u de risico’s beperken, evenals de hoeveelheid af te dragen belasting. Een verkoper kan zijn bedrijf dus het beste tijdig verkoopklaar maken, bijvoorbeeld door zijn bedrijf in een BV onder te brengen. Dit maakt bedrijfsoverdracht eenvoudiger en zal resulteren in een hogere verkoopprijs. Bedrijfsovername moet financieel mogelijk gemaakt worden. Wanneer het gaat om bedrijfsopvolging, bijvoorbeeld binnen een familiebedrijf, spelen daarnaast nog wat meer factoren een rol. Overige familieleden mogen immers niet benadeeld worden. Notarishuys Veldhoven begeleidt gesprekken over de opvolging en draagt oplossingen aan in overleg met uw accountant. Kundig advies voorkomt veel problemen.

Faillissementen en privézaken

Helaas horen bij ondernemingsrecht soms ook vervelende zaken zoals faillissementen. Wanneer een echtpaar in gemeenschap van goederen getrouwd is en één van hen gaat failliet, dan is de ander automatisch ook failliet. Het risico dat komt kijken bij ondernemen kan dan ook een reden zijn om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Verenigingen en stichtingen

Voor het oprichten van stichtingen en verenigingen, evenals coöperaties, bent u bij Notarishuys Veldhoven aan het juiste adres. Voor het oprichten van een stichting is een notariële akte verplicht. Wij maken graag een afspraak met het bestuur van de stichting en stellen de statuten op. De bestuurders worden door ons ingeschreven in het handelsregister. Wilt u bestaande statuten laten controleren of wijzigen? Geen probleem, neem gewoon even contact met ons op.
Voor het oprichten van een vereniging is een bezoek aan de notaris niet verplicht maar wel aan te bevelen zodat de aansprakelijkheid voor bestuurders goed geregeld is.

Wilt u een afspraak maken voor advies met betrekking tot uw onderneming? Van start-up tot multinational staan wij voor u klaar. Bel Notarishuys Veldhoven op 040 – 230 94 94, mail naar info@notarisveldhoven.nl of gebruik ons contactformulier.

Mediation

Lees hier verder

Familierecht

Lees hier verder

Onroerend goed

Lees hier verder

Estate planning

Lees hier verder