Zijn u en uw partner niet in gemeenschap van goederen getrouwd of geregistreerd partner, dan hangt het af van de afspraken die u samen heeft gemaakt of het geld van u samen is of niet:

- In huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden en samenlevingscontracten wordt vaak vastgelegd dat het geld op een en/of-rekening gemeenschappelijk wordt.

- Heeft u geen afspraken gemaakt over de en/of-rekening, dan is dat geld niet gemeenschappelijk maar blijft het geld van wie het afkomstig is (of voor wie het op de       rekening is gestort).

Als u een en/of-rekening met iemand anders dan uw partner heeft (bijvoorbeeld ouder en kind), dan hangt het ook af van de afspraken die u met die ander heeft gemaakt of het geld van u samen is of niet:

 - Heeft u geen afspraken gemaakt, dan is het geld op de en/of-rekening niet gemeenschappelijk maar blijft het geld van wie het afkomstig is (of voor wie het op de rekening is gestort).

- U kunt wel afspreken dat het geld dat op een en/of-rekening staat en wat daarop in de toekomst wordt gestort van u samen zal zijn. U (of de andere rekeninghouder) zult die afspraken moeten kunnen bewijzen dus het is verstandig om dat schriftelijk te doen.

Mensen die afhankelijk worden van anderen, bijvoorbeeld omdat ze lichamelijk of geestelijk achteruit gaan, zijn kwetsbaar. Dat maakt hen een gemakkelijk doelwit voor financieel misbruik of uitbuiting.

 Veilig financieel ouder worden

Onderzoek laat zien dat alleenstaande vrouwen boven 80 jaar grote kans lopen om slachtoffer te worden van financieel misbruik of uitbuiting. De belangrijkste reden is onwetendheid: onbekendheid met geldzaken, moeite met online betalingen en pinautomaten.

 Het ministerie van VWS heeft sinds 2012 diverse programma’s opgezet om het financieel misbruik onder oudere en kwetsbare mensen te signaleren, bespreekbaar te maken, aan te pakken en te voorkomen. Notarissen maken zich hiervoor op zowel landelijk als lokaal niveau sterk samen met onder meer Veilig Thuis, seniorenorganisaties, banken, bewindvoerders en mentoren.

 Levenstestament maakt misbruik lastig

Met een levenstestament kunt u financieel misbruik niet helemaal uitsluiten, maar u verkleint wel de kans omdat u heeft laten vastleggen welke bevoegdheden iemand heeft voor bepaalde situaties.

Niets is zeker in het leven

Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere
plannen aan het maken bent.

Voor de zekerheid

Afspraak maken Vraag offerte aan

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.